Pereiti į pagrindinį turinį

Jautriausias misijos taškas

2009-05-12 09:00

Į popiežiaus Benedikto XVI kelionę po Artimuosius Rytus dedama daug vilčių. Į Izraelį pontifikas atvyko pagerinti Izraelio ir Vatikano santykių ir išjudinti įstrigusio Artimųjų Rytų taikos proceso.

Į Jeruzalę pontifikas vakar atskrido sraigtasparniu. Iš čia prasidėjo jo penkių dienų kelionė po Izraelį ir palestiniečių teritorijas.

Sakydamas pirmąją savo vizito šioje šalyje kalbą popiežius teigė, kad pagerbs 6 mln. holokausto aukomis tapusių žydų ir kovos su šiandienos antisemitizmu visame pasaulyje. "Turėsiu progą pagerbti žuvusiųjų per holokaustą atminimą", – Tel Avivo oro uoste sakė vokiečių tautybės popiežius.

Pontifikas, dažnai kritikuojamas dėl politikos žydų atžvilgiu, taip pat paragino paspartinti Palestinos valstybės įkūrimą. Nors jis neištarė žodžio "valstybė", pontifikas leido suprasti, kad kalba būtent apie tai. "Prašau visų atsakingų asmenų išstudijuoti kiekvieną galimą kelią ieškant teisingo likusių sunkumų sprendimo, kad abi tautos galėtų gyventi taikiai, savo pačios tėvynėse, tarp saugių ir tarptautinės bendrijos pripažįstamų sienų", – sakė jis.

Benediktą XVI pasitiko Izraelio prezidentas Shimonas Peresas. "Jūsų vizitas čia atneša palaimingą supratimą tarp religijų ir skleidžia taiką arti ir toli, – sakė jis. – Jūsų vizitą čia, Šventojoje Žemėje, vertinu kaip svarbią aukščiausio laipsnio dvasinę misiją – taikos misiją. Misiją sėti tolerancijos sėklas ir rauti fanatizmo piktžoles. Vertinu jūsų poziciją ir jūsų veiksmus mažinant smurto ir neapykantos lygį pasaulyje."

Per savo vizitą popiežius susitiks su Izraelio ir palestiniečių lyderiais, krikščionių, judėjų ir musulmonų religiniais lyderiais. Be to, jis planuoja aplankyti palestiniečių pabėgėlius, gyvenančius prie prieštaringai vertinamos Izraelio atskyrimo sienos netoli tos vietos, kur, kaip tikima, Betliejuje gimė Jėzus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų