Pereiti į pagrindinį turinį

JAV Iždo departamentas uždraudė sandorius su Rusijos centriniu banku

2022-02-28 15:01 diena.lt inf.

JAV pirmadienį uždraudė visus amerikiečių institucijų ir subjektų sandorius su Rusijos centriniu banku, pranešė Iždo departamentas, paskelbęs precedento neturinčią sankciją, skirtą toliau bausti Maskvą už įsiveržimą į Ukrainą.

„Ši priemonė veiksmingai įšaldys bet kuriuos Rusijos Federacijos centrinio banko aktyvus, kuriuos jis turi Jungtinėse Valstijose arba kuriuos turi JAV subjektai, kad ir kur jie būtų“, – teigė Iždas apie priemones, kurių imtasi susiderinus su Vakarų sąjungininkėmis.

Sprendimas įsigalios nedelsiant ir smarkiai apribos Rusijos galimybes ginti rublį ir remti savo ekonomiką.

Dėl šio naujo žingsnio, kaip ir dėl JAV sąjungininkių žingsnių, Rusijos centriniam bankui bus sunku naudotis savo didžiuliais tvirtos valiutos rezervais rubliams pirkti.

Transakcijos smunkančiam rubliui ginti „nebebus įmanomos ir Rusijos tvirtovė bus pažeidžiama“, sakė vienas administracijos aukšto rango pareigūnas.

Pasak jo, šis koordinuotų sankcijų paketas sukurs „atsakomosios reakcijos užburtą ratą“.

„Labai tikėtina, kad smarkiai išaugs infliacija. Perkamoji galia tikriausiai smuks. Investicijos tikriausiai smuks“, – sakė pareigūnas.

„Mūsų tikslas yra užtikrinti, kad Rusijos ekonomika eitų atgal, jei prezidentas [Vladimiras] Putinas nuspręstų tęsti invaziją Ukrainoje... Turime įrankių toliau tai daryti“, – reporteriams nurodė pareigūnas.

JAV pirmadienį taip pat įvedė sankcijas valstybiniam Rusijos tiesioginių investicijų fondui. Šiai institucijai, kuria Rusija naudojasi rinkdama lėšas užsienyje, vadovauja V. Putinui artimas Kirilas Dmitrijevas.

„Šis fondas ir jo vadovybė yra giliai įsišaknijusios Rusijos korupcijos ir prekybos poveikiu pasaulio mastu simboliai“, – sakė minėtas pareigūnas.

Daugiau naujienų