Pereiti į pagrindinį turinį

JAV panaikino ginklų pardavimo Saudo Arabijai apribojimus

2024-08-13 12:26 diena.lt inf.

Jungtinės Valstijos pirmadienį patvirtino, kad atnaujins puolamosios ginkluotės pardavimą Saudo Arabijai, susirūpinimui dėl karalystės veiksmų kare Jemene užleidžiant vietą JAV viltims, kad Rijadas prisidės prie konflikto Gazos Ruože sprendimo.

Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / Scanpix nuotr.

Praėjus daugiau nei trejiems metams po to, kai dėl Saudo Arabijos smūgių Jemene buvo įvesti apribojimai žmogaus teisių pagrindu, JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad grįš prie ginklų pardavimo „įprasta tvarka, apie tai pranešęs Kongresui ir pasikonsultavęs su juo“.

„Saudo Arabija išliko artima strateginė Jungtinių Valstijų partnerė, ir mes tikimės šią partnerystę stiprinti“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

2021 metais pareigas pradėjęs eiti JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo laikytis naujo požiūrio į Saudo Arabiją, pabrėžiant žmogaus teises. J. Bidenas tuomet iš karto paskelbė, kad jo administracija siųs šiai ilgametei JAV ginklų pirkėjai tik gynybinę ginkluotę.

Toks sprendimas buvo priimtas apskaičiavus, kad per Saudo Arabijos vadovaujamus oro smūgius Irano remiamiems husių sukilėliams, užėmusiems didžiąją Jemeno dalį, žuvo tūkstančiai civilių gyventojų, įskaitant vaikus.

Tačiau nuo to laiko geopolitinės aplinkybės labai pasikeitė. Jungtinės Tautos, remiamos JAV, 2022 metų pradžioje tarpininkavo sudarant paliaubas Jemene, kurios iš esmės laikosi.

Po paliaubų paskelbimo „nebuvo nė vieno Saudo Arabijos oro smūgio Jemene, o ugnis per sieną iš Jemeno į Saudo Arabiją iš esmės nutrūko“, sakė V. Patelis.

„Nuo to laiko Saudo Arabija įvykdė savo susitarimo dalį, o mes esame pasirengę įvykdyti savo“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų