Pereiti į pagrindinį turinį

JAV patvirtino naująją ambasadorę prie Jungtinių Tautų

2013-08-02 07:19
BNS inf.
Reuters nuotr.

JAV Senatas ketvirtadienį patvirtino Samanthą Power (Samantą Pauer) ambasadore prie Jungtinių Tautų (JT), suteikdamas abiejų partijų pritarimą prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pasirinktai kandidatei į tą postą.

Genocido klausimų ir žmogaus teisių ekspertės kandidatūra buvo patvirtinta 87 balsais prieš 10.

42 metų S.Power pakeitė Susan Rice (Siuzan Rais), kuri pernai tapo prieš B.Obamos administraciją nukreiptos kritikos taikiniu.

S.Rice užsitraukė įstatymų leidėjų rūstybę dėl savo vaidmens, JAV administracijai stengiantis pasiaiškinti visuomenei dėl išpuolio prieš Amerikos konsulatą Libijos Bengazio mieste pernai rugsėjo 11 dieną, per kurią žuvo keturi amerikiečiai, įskaitant ambasadorių Chrisą Stevensą (Krisą Stivensą).

Harvardo teisės mokyklą baigusi S.Power, anksčiau durbusi B.Obamos specialiąja asistente, sulaukė didelio palaikymo tvirtinant jos kandidatūrą. Prognozuojama, kad ji taps veiklia ir iškalbia JAV interesų gynėja.

Per Senato posėdį ji kritikavo Jungtinių Tautų "nepriimtiną šališkumą" Izraelio atžvilgiu, taip pat žadėjo uoliai siekti, kad pagrindinis Amerikos sąjungininkas Artimuosiuose Rytuose gautų vietą JT Saugumo Taryboje.

Tačiau perteikdama B.Obamos administracijos poziciją S.Power, kuri yra gimusi Airijoje ir užaugo Jungtinėse Valstijose, tikriausiai stengsis veikti labiau diplomatiškai negu kai kuriais atvejais ankstesniais metais, kai ji išsakydavo griežtų komentarų apie Izraelį ir Jungtines Valstijas.

S.Power buvo kritikuojama dėl prieš dešimtmetį išsakytų kai kurių pastabų, ypač dėl JAV vyriausybės "įvykdytų nusikaltimų".

Savo knygoje "Pragariška problema: Amerika ir genocido amžius" (A Problem From Hell: America and the Age of Genocide) S. Power apžvelgė sudėtingus pasirinkimus, iškylančius Vakarų demokratijoms, kai jos susiduria su užsienyje vykdomo genocido atvejais.

"Kodėl Jungtinės Valstijos taip linkusios nieko nedaryti?" - ji rašė knygoje, už kurią pelnė Pulitzerio (Pulicerio) premiją.

Per kandidatūros tvirtinimo posėdį ji atkreipė dėmesį į tarptautinės bendruomenės nesugebėjimą veiksmingai siekti, kad baigtųsi krizė Sirijoje.

"Matome JT Saugumo Tarybos nesugebėjimą atsakyti į skerdynes Sirijoje - tai negarbė, kurią istorija griežtai nuteis", - S.Power sakė Senato komisijai.

S.Power taip pat supykdė Karakasą, šiame posėdyje pareiškusi, kad pasisakytų prieš "represinius režimus", tokius kaip Venesuela, ir imtųsi veiksmų prieš "susidorojimą su pilietine visuomene" toje naftos turtingoje Pietų Amerikos šalyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų