Pereiti į pagrindinį turinį

K. Budanovas: rusai mano, kad Ukraina galės kariauti iki 2033-ųjų, jei mobilizuos vyrus nuo 18 metų

2024-08-08 00:16

Rusija apskaičiavo: jei Ukraina mobilizuos visus karo prievolininkus nuo 18 metų, ji galės kariauti iki 2033 metų.

Kyrylas Budanovas
Kyrylas Budanovas / AFP nuotr.

Tai pareiškė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylas Budanovas, atsakydamas į Kyjivo ekonomikos mokyklos absolventų klausimus, praneša „Ukrinform“.

Okupantai parengė prognozę ir tam atvejui, jei į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas būtų pradėti mobilizuoti 16-mečiai. Esą tada ji galėtų kariauti iki 2044 metų. Tačiau Ukraina brangina savo piliečius ir neketina kariauti tiek, kiek prognozuoja Rusija, pažymėjo K. Budanovas.

„Tai tik rusų skaičiavimai. Ukraina, skirtingai nei priešas, brangina savo piliečių gyvybes. Ir vargu ar kas nors įstengs kariauti iki 2044 metų. Čia pirmiausia reikia kalbėti apie ekonomiką – jokia ekonomika karo sąlygomis tiek laiko neištvers. Bet Ukraina karui leidžia daugiausia ne visai savo lėšas, o Rusija – savo, ir  priešas tai taip pat aiškiai supranta“, – pabrėžė jis.

K. Budanovas taip pat pripažino, kad „mobilizacijos klausimas Ukrainoje nėra lengvas“. Pasak jo, valstybė padarė klaidų, bendraudama su visuomene, kurios dabar taisomos. Bet manyti, kad Gynybos pajėgoms baigėsi žmonių ištekliai, yra neteisinga, patikino jis.

„Kai kurie žmonės yra šiek tiek išsigandę, šiek tiek abejojantys, nes jiems turbūt nebuvo iki galo ir tinkamai paaiškinta, kad tarnyba Ukrainos kariuomenėje yra ne nuosprendis, o garbė ir naujos galimybės. Taip, tai pareiga, rutina, rizika, bet kartu tai yra tikroji laisvė – savo valstybės gynimas, tarnavimas savo tautai. Tai indėlis ir į savo, ir į bendrą laisvą ateitį. To alternatyva – vergovė Rusijai“, - apibendrino Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas.

Kaip jau buvo pranešta, 2024 metų gegužės 18 d. Ukrainoje įsigaliojo įstatymas „Dėl kai kurių Ukrainos teisės aktų, susijusių su tam tikrais karo tarnybos, mobilizacijos ir karinės įskaitos klausimais, pakeitimų“. Pagal jį visi karo prievolininkai – 18–60 metų amžiaus vyrai ir moterys – per 60 dienų, iki liepos 16 d. imtinai, turėjo atnaujinti savo karinės įskaitos duomenis.

 

Daugiau naujienų