Pereiti į pagrindinį turinį

K. Harris pažadėjo būdama prezidente pasiekti paliaubas Gazos Ruože, palaikyti Ukrainą

2024-08-23 09:16 diena.lt inf.

JAV Demokratų partijos kandidate prezidento rinkimuose ketvirtadienį pakrikštyta Kamala Harris pažadėjo pasiekti, kad Gazos Ruože būtų nutraukta ugnis, ir sakė, kad būdama JAV prezidente palaikys Ukrainą, o ne priartės prie diktatorių, kaip jos varžovas respublikonas Donaldas Trumpas.

Kamala Harris
Kamala Harris / Scanpix nuotr.

„Dabar atėjo laikas susitarti dėl įkaitų ir paliaubų“, – sakė viceprezidentė demokratų nacionaliniame suvažiavime, priimdama partijos nominaciją kandidatūrai į prezidento postą.

K. Harris teigė, kad ji ir prezidentas Joe Bidenas „siekia užbaigti šį karą, kad Izraelis būtų saugus, įkaitai būtų paleisti, kančios Gazoje baigtųsi, o palestiniečiai galėtų realizuoti savo teisę į orumą, saugumą, laisvę ir apsisprendimą“.

Jai pažadėjus palestiniečių žmonėms „apsisprendimo teisę“, salėje pasigirdo plojimai.

Karui Gazos Ruože tęsiantis jau daugiau kaip 10 mėnesių, ketvirtadienį savo kalboje K. Harris taip pat atkreipė dėmesį į sunkią palestiniečių civilių padėtį.

„Tai, kas įvyko Gazoje per pastaruosius 10 mėnesių, yra siaubinga, tiek daug nekaltų žmonių žuvo, – sakė ji. – Beviltiški, alkstantys žmonės vėl ir vėl bėga į saugią vietą. Skausmo mastas yra širdį veriantis.“

JAV parama sąjungininkui Izraeliui kare su islamistų judėjimu „Hamas“ Gazos Ruože tapo vienu iš labiausiai Demokratų partiją skaldančių klausimų ir kartais grasino užgožti partijos pastangas susivienyti prieš D. Trumpą.

K. Harris sakė, kad spalio 7 dieną netikėtai užpuolusi Izraelį „Hamas“ sukėlė neapsakomą smurtą ir paskatino Izraelio puolimą. Tuo pat metu ji teigė, kad Gazos Ruože matoma destrukcija yra širdį verianti.

„Visada kovosiu už Izraelio teisę gintis ir visada užtikrinsiu, kad Izraelis galėtų apsiginti“, – sakė ji.

Tačiau palestiniečius palaikantiems delegatams taip ir nebuvo suteikta galimybė užlipti ant scenos ir kalbėti Demokratų partijos suvažiavime. Tai atspindėjo partijos pastangas išvengti vieno iš labiausiai šį rinkimų sezoną skaldančių klausimų, kai po spalio 7-osios JAV ir Izraelio aljansas tapo politinės konfrontacijos židiniu.

Visoje Čikagoje vyko protestai prieš J. Bideno administracijos požiūrį į Izraelio ir „Hamas“ karą ir sprendimą neleisti palestiniečius remiantiems delegatams kalbėti partijos suvažiavime. 

Užsipuolusi D. Trumpą dėl to, kad jis dažnai menkina NATO ir Ukrainą, ji sakė, kad „kaip prezidentė tvirtai palaikysiu Ukrainą ir mūsų NATO sąjungininkus“.

Šie K. Harris pažadai smarkiai skiriasi nuo D. Trumpo izoliacionistinės pozicijos abiem klausimais, o jo kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) ne kartą yra suabejojęs Jungtinių Valstijų parama Ukrainai.

„Niekada nesvyruosiu gindama Amerikos saugumą ir idealus, nes ilgalaikėje kovoje tarp demokratijos ir tironijos žinau, kur stoviu, ir žinau, kur yra Jungtinių Valstijų vieta“, – teigė K. Harris.

Ji taip pat papriekaištavo D. Trumpui dėl jo viešų pagyrų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui, sakydama: „Nesitaikstysiu su tironais ir diktatoriais.“

Pastarieji „palaiko Trumpą, nes, žinote, jie žino, kad juo lengva manipuliuoti pagyromis ir paslaugomis. Jie žino, kad Trumpas nevers autokratų atsakyti, nes pats nori būti autokratu“, pridūrė K. Harris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų