Pereiti į pagrindinį turinį

K. Harris rengiasi ryškiam pasirodymui JAV Demokratų partijos suvažiavime

2024-08-22 18:53

Kamala Harris (Kamala Haris) ketvirtadienį sakys kol kas svarbiausią savo politinės karjeros kalbą, kai Čikagoje vykstančiame JAV Demokratų partijos suvažiavime priims nominaciją po istorinio posūkio 2024 metų rinkiminėje kovoje dėl Baltųjų rūmų.

K. Harris.
K. Harris. / EPA-ELTOS nuotr.

Manoma, kad 59 metų JAV viceprezidentė daugiausia dėmesio skirs džiaugsmingoms emocijoms, per vieną mėnesį „perkrovusi“ savo partiją po to, kai iš rinkimų pasitraukė prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Dabar K. Harris savo asmeninę istoriją galės papasakoti amerikiečiams, mat jos kalbos klausysis ne tik Demokratų nacionalinio suvažiavimo dalyviai Čikagoje, bet ir televizijos žiūrovai.

Ši demokratų kampanija skleidžia optimizmą, kontrastuojantį su tamsesniu respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kampanijos tonu.

„Kai Kamala užlips ant scenos, mes nesustosime. Ji nuneš stogą“, – sakė 47 metų delegatė iš Misūrio Amanda Taylor (Amanda Teilor).

Vis dėlto, nors demokratų viltys didėja, o K. Harris apklausose veržiasi į priekį, jie žino, kad mūšis dar toli gražu nėra laimėtas, iki rinkimų liekant daugiau nei dviem mėnesiams.

Pradedant Baracku ir Michelle Obamomis (Baraku ir Mišel Obamomis) ir baigiant Billu Clintonu (Bilu Klintonu), įtakingosios JAV demokratų figūros suvažiavime perspėjo, kad K. Harris laukia žiauri kova, kad įveiktų 78 metų D. Trumpą.

Kadangi jos kaip demokratų kandidatės pavardė iškilo stulbinamai greitai, K. Harris daugeliui JAV rinkėjų išlieka nežinoma.

Pirmoji JAV istorijoje moteris, juodaodė ir Pietų Azijos šaknų turinti politikė, tapusi viceprezidente, dabar pretenduojanti tapti pirmąja moterimi prezidento poste, pastaruosius ketverius metus iš esmės buvo antrame plane.

„Kovoti už jūsų laisvę“

K. Harris savo kalboje sieks tai ištaisyti. Ji pasakos apie tai, kad ją užaugino dirbanti motina ir kad ji žino, su kokiais sunkumais susiduria nuo infliacijos nukentėjusios šeimos, sakė vienas kampanijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tuomet ji brėš kontrastą tarp savo optimistinės Amerikos ateities vizijos ir, kaip jos kampanija vadina, tamsių, konservatyvių D. Trumpo idėjų antrajai kadencijai Ovaliajame kabinete, sakė pareigūnas.

Demokratų partijos suvažiavime virtinė kalbėtojų daug dėmesio skyrė laisvės idėjai, nes partija reiškia pasipriešinimą respublikonų planams dar labiau apriboti abortus ir suvaržyti demokratines institucijas.

Trečiadienį energingasis K. Harris kandidatės bendražygis Timas Walzas (Timas Volcas) oficialiai priėmė partijos nominaciją kandidatūrai į viceprezidentus, sakydamas, kad „Kamala Harris ketina atsistoti ir kovoti už jūsų laisvę gyventi tokį gyvenimą, kokio norite“.

Tačiau nuo to laiko, kai K. Harris tapo demokratų kandidate, ji nedarė daug politinių pranešimų, ypač kai kalbama apie ekonomiką – esminį rinkimų klausimą.

K. Harris turėtų tam išnaudoti pasirodymą Demokratų nacionaliniame suvažiavime, nes „negauni antros galimybės padaryti pirmąjį įspūdį“, naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Larry Sabato (Laris Sabatas).

„Rinkėjai jaučia nuotaikas“

„Rinkėjai jau jaučia Kamalos nuotaikas. Dabar jiems reikia Kamalos darbotvarkės“, – sakė Virdžinijos universiteto profesorius L. Sabato. Jis pridūrė, kad ekonominės politikos tematikos trūkumas „gali ją nugalėti greičiau nei siena“.

Tačiau kalbant apie nuotaikas, demokratai švenčia visu pajėgumu.

Su K. Harris priešaky, demokratai tapo neatpažįstami palyginus su partija, apimta nevilties po prasto 81 metų J. Bideno pasirodymo debatuose prieš D. Trumpą.

Buvęs prezidentas B. Obama ir jo žmona Michelle antradienį Čikagoje pasirodė itin ryškiai, o buvusi pirmoji ponia pareiškė, kad su K. Harris grįžta viltis.

Trečiadienį buvęs prezidentas B. Clintonas, televizijos laidų vedėja Oprah Winfrey (Opra Vinfri) ir muzikantai Stevie Wonderis (Stivis Vonderis) bei Johnas Legendas (Džonas Ledžendas) „apšildė“ T. Walzą.

J. Bideno atsisveikinimo kalba pirmadienį, kai K. Harris netikėtai pasirodė scenoje ir apkabino jį, jau atrodo kaip tolimas prisiminimas.

Jei jau J. Bidenui ir demokratams šis pokytis susuko galvą, tai D. Trumpą jis visiškai sutrikdė.

Šią vasarą jis išgyveno pasikėsinimą nužudyti, o paskui pamatė, kaip tai, ką laikė neabejotina pergale, apsivertė aukštyn kojomis dėl naujos ir kur kas jaunesnės varžovės.

Ketvirtadienį D. Trumpas lankysis Arizonoje, Meksikos pasienyje, kad paspaustų silpnąją K. Harris vietą nelegalios imigracijos klausimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų