Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip atrodys popiežiaus pensija?

2013-02-28 09:40
Kaip atrodys              popiežiaus pensija?
Kaip atrodys popiežiaus pensija? / AFP/Scanpix nuotr.

Šiandien 20 val. Italijos (21 val. Lietuvos) laiku Benediktas XVI taps pirmuoju per 600 metų atsistatydinusiu Romos popiežiumi. Kaip atrodys jo gyvenimas pensijoje?

Išsaugos vardą, pakeis batus

1,2 mlrd. katalikų lyderis paliks puošnius Apaštališkuosius rūmus, persikels į buvusį sodininko namą Vatikane ir gyvens maldininko gyvenimą, tikriausiai visiškai atsiribojęs nuo viešumos.

Vatikanas pranešė, kad jis ir atsistatydinęs bus vadinamas Benediktu XVI, į jį ir toliau bus kreipiamasi „Jūsų Šventenybe“. Oficialus jo titulas bus popiežius emeritas. Atsistatydinęs Benediktas XVI dėvės paprastą baltą sutaną, be pelerinos.

Žvejo žiedas ir antspaudas bus sunaikinti, kaip nustatyta apaštališkojoje konstitucijoje „Universi dominici gregis“. Savo raudonus popiežiaus batus Benediktas XVI pakeis rudais, kuriuos pernai per vizitą Meksikoje jam pasiuvo vietos amatininkai.

Rožės ir vaismedžių sodas

85 metų Benediktas XVI iš pradžių sraigtasparniu išvyks į popiežiaus vasaros rezidenciją Kastel Gandolfe, į pietus nuo Romos, kol bus išrinktas jo įpėdinis. Tik tuomet jis apsigyvens Bažnyčios Motinos vienuolyno pastate Vatikano teritorijoje. Iki šiol čia gyveno atsiskyrusios vienuolės, kurių užduotis buvo melstis už popiežių. Nors šis pastatas oficialiai vadinamas vienuolynu, čia nėra arkinių koridorių ir plačių bendrų erdvių.

„Tai buvo sodininko namas, – pastato istoriją pasakojo jame gyvenusi vienuolė Ancilla Armijo. – Tai tiesiog mažas pastatas. Buvo pridėta tik biblioteka vienuolėms ir nauja koplytėlė.“

Nors atrodo atskirtas nuo Vatikano, iš Bažnyčios Motinos vienuolyno matyti popiežiaus apartamentai, Siksto koplyčia ir Šv. Petro bazilika.

Anot A.Armijo, Bažnyčios Motinos vienuolynas labai mažas ir labai šiltas.

„Jo neužstoja jokie medžiai. Manau, būtų naudinga jame įrengti oro kondicionierių. Taip pat reikėtų pertvarkyti virtuvę ir panašius dalykus, nes jie labai paprasti“, – sakė vienuolė.

Kieme tvyro rožių, pasodintų Benedikto XVI pirmtako Jono Pauliaus II garbei, aromatas. O šalia vienuolyno esančiame sode auga citrinų ir apelsinų vaismedžiai.

Kai A.Armijo gyveno vienuolyne nuo 2004 iki 2009 m., jame buvo keletas miegamųjų, virtuvė, bendroji erdvė, biblioteka ir koplytėlė. Sienos buvo vienspalvės, nubaltintos. Čia nėra jokių Vatikanui būdingų meno vertybių.

„Vienintelis tikras meno kūrinys yra koplytėlė. Joje yra gražus bronzinis natūralaus dydžio nukryžiuotasis“, – pasakojo A.Armijo.

Įprastas vienuolio gyvenimas

Benediktas XVI sakė, kad likusį gyvenimą skirs maldoms. Jokios atskiros maldininko gyvenimo tvarkos atsistatydinusiam popiežiui nėra.

„Tai turėtų būti panašu į įprastą vienuolio ar kunigo gyvenimą, – paaiškino JAV katalikų vyskupų konferencijos monsinjoras Rickas Hilgartneris. – Rytinė malda, vakarinė malda, liturginės valandos, mišios kiekvieną dieną.“

Manoma, kad Benediktas XVI turės nedidelį personalą.

„Juo Apaštališkuose rūmuose rūpinosi keletas vokiečių vienuolių, jos tikriausiai persikraustys kartu su juo ir į vienuolyną“, – svarstė R.Hilgartneris.

Atsistatydinusiam popiežiui gali būti skirtas atlyginimas. Italijos laikraščiai rašė, kad atsistatydinusiems dvasininkams paprastai mokama iki 2500 eurų (8600 litų) per mėnesį. Bet R.Hilgartneris spėjo, kad Benediktui XVI pinigų išvis nereikės, nes Vatikanas pasirūpins ir jo būstu, ir sveikata.

Rašo ketvirtąją encikliką?

Naujoje Benedikto XVI dienotvarkėje turėtų likti laiko skaitymui, o galbūt ir rašymui. Buvo pasklidę gandų, kad jis pradėjo rašyti savo ketvirtąją encikliką.

„Jis parašė enciklikas apie viltį, meilę ir dar vieną apie socialinį teisingumą bei labdaringumą“, – sakė monsinjoras R.Hilgartneris ir spėjo, kad ketvirtoji galėtų būti apie tikėjimą.

Tačiau socialiniame tinkle „Twitter“ Benediktas XVI neberašys, jo puslapis bus uždarytas. Ar išvykdamas iš Apaštališkųjų rūmų jis pasiims planšetinį kompiuterį „iPad“, tebespėliojama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų