Pereiti į pagrindinį turinį

Kas pasėjo mirtį Bostone?

Kas pasėjo mirtį Bostone?
Kas pasėjo mirtį Bostone? / Reuters nuotr.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) sako, kad įtariamųjų būrys didelis. Tą patį sako ir ekspertai. Pasak jų, ieškant Bostono žudikų reikia žvelgti ne tik į užsienį, bet ir į šalies vidų.

Kaltųjų teks palaukti

Atsakomybės už sprogimus Bostone niekas neprisiėmė. Nenuostabu, kad FTB specialiojo agento Ricko DesLaurierso žinutė tautai buvo paprasta – įtariamųjų daug, tyrimas tęsiamas, jokių išvadų daryti neįmanoma.

Tiesa, FTB patvirtino, kad praėjus dienai po sprogimų gavo net 2 tūkst. pranešimų apie šio išpuolio aplinkybes ir galimus jo organizatorius. Kiek iš jų naudingų, sunku pasakyti.

Aišku tai, kad visus pranešimus teks patikrinti. Ir ne tik juos, tačiau ir visus rastus įkalčius, taip pat darytas liudininkų fotografijas bei vaizdo kamerų įrašus.

Akivaizdu, kad po dienos, kaip Oklahomoje 1995 m., ar dviejų, kaip po rugsėjo 11-osios atakų, įtariamųjų niekas neįvardys.

„Toliau nenuilstamai dirbsime apskritą parą, ranka rankon su mūsų partneriais, toliau tirsime tas gijas ir imsimės veiksmų, – žadėjo R.DesLauriersas. – Kas nors žino, kas tai padarė. Bendradarbiavimas su bendruomene atliks esminį vaidmenį šiame tyrime.“

Ekstremizmas ar terorizmas?

Amerika ne sykį nukentėjo nuo teroristų atakų. Kai kurios jų įvykdytos būtent balandį. Ir įvykdė jas ne „Al Qaeda“.

Kruviniausias iki 2001 m. rugsėjo 11-osios atakų Vašingtone ir Niujorke buvo Oklahomos valstijos sostinėje Oklahomos mieste 1995 m. balandį įvykdytas išpuolis, kai Timothy McVeighas detonavo beveik dvi tonas sprogmenų, sukrautų į sunkvežimį, šalia mieste esančio federalinio pastato. Žuvo 168 žmonės, šimtai buvo sužeista.

1993 m. balandį per federalinių agentų ir vienos religinės bendruomenės susišaudymą Teksaso Veiko mieste žuvo mažiausiai 84 žmonės. 1999 m. balandžio 20 d. skerdynės įvyko Kolorado valstijoje esančio Kolumbaino miesto mokykloje, o 2007 m. balandžio 16 d. – Virdžinijos politechnikos institute.

Ar šie išpuoliai susiję? Ar Bostono sprogimai – dešiniųjų ekstremistų darbas?

Deja, tyrėjai kol kas gali komentuoti tik tai, kas buvo rasta įvykio vietoje. Visa kita – sąmokslo teorijos.

Pirmas svarbus įkaltis – bombos. Pasak ekspertų, jos panašios į tas, kurias dažnai naudoja talibų bei „Al Qaedos“ kovotojai Afganistane ir Pakistane. Esą prigrūstos šratų tam, kad sužeistų kuo daugiau žmonių.

Visgi panašių bombų galėjo pasigaminti bet kas, kas gali prieiti prie interneto, – mano terorizmo ekspertas Jeffrey Beatty.

„Talibanas ir “Al Qaeda„ naudoja tokias bombas, tačiau tai nereiškia, kad kiti negalėjo apie jas pasiskaityti“, – komentavo ekspertas.

Alexia Ash, privačios žvalgybos bendrovės analitikė, kalbėdama apie Bostono išpuolių versijas, pabrėžė: „Dabar potencialiai kalbama apie vieną ar du asmenis arba mažą grupelę asmenų – arba tai vietos teroristai, arba vietos islamistai, arba ultradešinės ekstremistai“, – sakė A.Ash.

Pasak jos, sprogimai specialiai nugriaudėjo tose vietose, kur buvo daugiausia žiniasklaidos, ir tai labiau būdinga „Al Qaedai“, o ne vietos ekstremistams.

Tiesa, ne visi ekspertai linkę skubėti kaltinti dėl išpuolio „Al Qaedą“.

Kai kas sako, kad žvalgyba būtų žinojusi apie teroristų planus, be to, daugeliui kliūva vadinamoji Patriotų diena, kai amerikiečiai prisimena karą už nepriklausomybę.

Tačiau ir šiuo atveju ekspertai ragina nedaryti skubotų išvadų.

„Pažvelkime į taikinius, – pabrėžė Markas Potokas, ekstremistinių grupių ekspertas. – Tai nebuvo išpuolis prieš valdžią, tautines mažumas, imigrantus ar musulmonus. Visos aukos buvo amerikiečiai.“

Vienišas vilkas?

Galbūt Bostone veikė vienas nestabilios psichikos žmogžudys?

Amerika dar atsimena sprogdintoją Ericą Rudolphą. Šis nuo 1996 iki 1998 m. susprogdino kelias mažo galingumo bombas keliose JAV valstijose.

Žymiausią savo išpuolį radikalas įvykdė Atlantos mieste 1996 m., čia vykstant olimpinėms žaidynėms. Įdomu tai, kad E.Rudolphas niekuomet nesitaikė į vyriausybinius taikinius.

Visgi ekspertas M.Potokas teigė, kad kiekvienas radikalų išpuolis turi potekstę. Pasak jo, tyrėjai veikiau turėtų atkreipti dėmesį į islamiškojo džihado suaktyvėjimą JAV.

„Žmonės iš Patriotų judėjimo, kurie planavo teroro aktus, dažniausiai renkasi tokius taikinius, kuriuos gali perprasti. Tai gali būti FTB, Mokesčių inspekcija, piliečių teisių grupės. O vietos islamistai, užaugę JAV, neatitinka šio profilio. Jie nėra tokie kruopštūs. Atrodo, kad jei visi taikiniai buvo amerikiečiai, tai nebuvo sofistikuotas išpuolis. Manau, turėtume galvoti apie vietos džihadžistus“, – svarstė ekspertas.

Nuo 2001 m. rugsėjo 11-osios atakų iki 2009 m. JAV pareigūnai ištyrė 46 atvejus, kai amerikiečiai buvo verbuojami tapti teroristais.

„Manau, svarbiausia šiuo atveju ne sugebėjimai įvykdyti išpuolį, o ketinimai, – pabrėžė terorizmo ekspertas Brianas Jenkinsas, komentuodamas statistiką. – Tie 46 atvejai rodo nuoširdžius ketinimus. Tie asmenys buvo pasiruošę tapti teroristais. Tiesa, kai kurie iš jų buvo naivūs, kai kurie ieškojo nuotykių, kiti buvo klaidinami. Tačiau, be abejonės, visi jie nuoširdžiai siekė išreikšti savo pyktį ir ryžtą tapdami ginkluotais džihadžistais.“


Teroro aktai sporto renginiuose

• 1972 m. Miuncheno olimpinės žaidynės. Rugsėjo 5 d. grupė palestiniečių kovotojų, priklausančių „Juodojo rugsėjo“ organizacijai, įsibrovė į olimpinį kaimelį ir paėmė įkaitais devynis Izraelio delegacijos narius. Du Izraelio atletai, bandę priešintis, buvo nužudyti iš karto. Kiti įkaitai nelaisvėje išbuvo 18 valandų, tačiau buvo nužudyti per nesėkmingą įkaitų vadavimo operaciją.

• 1996 m. Atlantos olimpinės žaidynės. Du žmonės žuvo, dar 111 buvo sužeista per sprogimą Olimpiniame parke, Atlantos mieste, Džordžijos valstijoje.

• 2002 m. išvengta nelaimės Madride. ETA separatistai netoli „Santiago Bernabeu“ stadiono likus dviem valandoms iki futbolo mačo tarp Madrido „Real“ ir „Barcelonos“ komandų susprogdino du automobilius. Vienas automobilis sprogo vos už 100 metrų nuo stadiono. Buvo sužeista 17 žmonių.

• 2008 m. Šri Lankos maratonas. Mirtininkui susisprogdinus per maratono atidarymo šventę Kolombo mieste žuvo 14 žmonių, dar 90 buvo sužeista. Šri Lankos valdžia išpuolio organizavimu apkaltino „Tamilų tigrų“ teroristinę organizaciją.

• 2009 m. šaudymas per kriketo varžybas Pakistane. 12 gerai ginkluotų užpuolikų įsiveržė į kriketo rungtynes tarp Šri Lankos ir Pakistano rinktinių Pakistano Lahoro mieste. Per išpuolį žuvo aštuoni žmonės – šeši policijos pareigūnai ir du žiūrovai. Buvo sužeisti šeši žaidėjai.


Kruviniausi išpuoliai JAV teritorijoje 1993–2013 m.

• 1993 m. galingas sprogimas nugriaudėjo Pasaulio prekybos centro požeminėje aikštelėje Niujorke. Žuvo šeši žmonės, beveik tūkstantis buvo sužeista. Sprogimą įvykdė su „Al Qaeda“ siejamas Ramzis Yousefas.

• 1995 m. Oklahomos mieste, Oklahomos valstijoje, sprogus užminuotam sunkvežimiui žuvo 168 žmonės. Išpuolis įvykdytas šalia federalinės valdžios būstinės. Išpuolio organizavimu buvo apkaltinti dešinieji ekstremistai Timothy McVeighas ir Terry Nicholsas.

• 2001 m. rugsėjo 11 d. su „Al Qaeda“ siejami kovotojai užgrobė keturis lėktuvus ir nukreipė juos į Pasaulio prekybos centro dangoraižius dvynius Niujorke ir Pentagoną Vašingtone. Per kruviniausią Amerikos istorijoje teroro išpuolį žuvo apie 3 tūkst. žmonių.

• 2009 m. Fort Hudo karinėje bazėje Teksase Nidalas Malikas Hasanas, JAV kariuomenės majoras, ėmė šaudyti į karius. Karys nušovė 13 ir sužeidė 29 žmones.


Komentaras

Mykolas Katkus, Bostono maratone dalyvis

Visi buvome sutrikę. Tai taip netikėta tokiame renginyje, kuris toks gražus ir įkūnijantis visa, kas geriausia Amerikoje. Toks bendruomeniškumas, žmonės vieni kitus palaiko – pusė milijono žmonių išeina palaikyti bėgikų. Visi vienas dėl kito stengiasi, visi susikaupę padėti. Bėgikai apie pusantrų metų rengiasi, kad patektų į Bostoną ir pajėgtų įveikti maratoną. Taigi šis renginys yra tarsi geriausių žmogaus savybių triumfas. Bostono maratonas nėra sporto renginys, kuriame geriamas alus ir žiūrima, kaip penki žmonės laksto. Tai renginys, kuriame visi dalyvauja, vienaip arba kitaip: ar patys bėgdami, ar palaikydami bėgikus. Dėl šios priežasties žmonėms, kiek man teko kalbėti, sunku suvokti, kad kas nors panašaus galėjo įvykti tokiame renginyje kaip Bostono maratonas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų