Quantcast

Kazachstane planuojamas referendumas dėl atominės elektrinės statybų

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) ketvirtadienį pareiškė, kad šiais metais šalis surengs referendumą dėl to, ar statyti pirmąją Vidurio Azijoje atominę elektrinę.

Branduolinė energetika yra opus klausimas regione, kuris yra užterštas urano kasybos ir sovietmečiu vykdytų atominio ginklo bandymų.

Kazachstanas yra didžiausias pasaulyje urano eksportuotojas, tačiau 1999 metais uždarė savo vienintelį nedidelį reaktorių, kurį daugiausia naudojo vandens gėlinimui.

„Ekonomikos plėtra neįmanoma be stabilaus energijos tiekimo. Todėl įsakiau išnagrinėti atominės elektrinės statybos klausimą“, – sakė K.-J. Tokayevas žiniasklaidos darbuotojų dienos minėjimo ceremonijoje.

„Galutinį sprendimą šiuo klausimu priims žmonės. Referendumas bus surengtas šį rudenį. Tikslią datą nustatys vyriausybė“, – pridūrė jis.

Buvusioje Sovietų Sąjungos respublikoje išgaunama daugiau kaip 40 proc. viso pasaulyje iškasamo urano ir dideli jo kiekiai tiekiami Prancūzijai, kurios didžioji dalis energijos yra branduolinė.

Jei referendume piliečiai palaikys elektrinės idėją, o tai tikėtina, Prancūzija, Kinija, Pietų Korėja ir Rusija yra išreiškusios norą pastatyti reaktorių.

Rusija jau derasi su kaimyniniu Uzbekistanu ir Kirgizija dėl reaktorių statybos šiose šalyse.

Vidurio Azija susiduria su elektros energijos ir vandens trūkumu, nors turi daug gamtos išteklių, įskaitant retųjų žemių metalus, kuriais domisi Vakarų šalys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių