Pereiti į pagrindinį turinį

Kolumbijos FARC sukilėliai siūlo atidėti taikos sutarties pasirašymą

2016-03-10 20:52
BNS inf.
Joaquinas Gomezas
Joaquinas Gomezas / Scanpix nuotr.

Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) partizanai ketvirtadienį pareiškė, kad neįmanoma pasirašyti taikos sutarties su vyriausybe kaip numatyta kovo 23 dieną, kaip sutarta abiejų pusių prieš šešis mėnesius.

Trečiadienį prezidentas Juanas Manuelis Santosas (Chuanas Manuelis Santosas) sakė nepasirašysiąs „blogos sutarties“ vien dėl to, kad atėjo terminas, o ketvirtadienį FARC taikos derybininkas Joaquinas Gomezas (Choakinas Gomesas) jau siūlė nustatyti kitą datą.

„Mes sutinkame su prezidentu, kad sąlygos nėra parengtos 23-iajai dienai, – nurodė jis. – Mes sutinkame, kad turėtume bendru sutarimu skirti kitą datą“.

„Mums atrodo, kad prezidentas Santosas veikė objektyviai ir mes sutinkame su tuo, ką jis pasakė, jog, taip, sutartį galima užbaigti ir po 23 dienos“, – pridūrė J.Gomezas.

Vyriausybės ir FARC derybomis, kurios vyksta Kubos sostinėje Havanoje nuo 2012-ųjų lapkričio, siekiama nutraukti bjaurų konfliktą, nusinešusį daugiau kaip 260 tūkst. gyvybių ir iš savo namų išvariusį 6,6 mln. gyventojų.

J.M.Santosas ir FARC lyderis Timoleonas Jimenezas (Timoleonas Chimenesas) iškilmingai paskelbė minėtą datą prieš šešis mėnesius, tačiau jai artėjant, abiejose pusėse girdėti vis daugiau abejonių dėl galutinės sutarties pasirašymo realumo būtent kovo 23 dieną.

Derybininkai per pastaruosius mėnesiu pasiekė svarbios pažangos – jau suderinti keturi iš šešių sutarties klausimų; teisingumo aukoms, žemės reformos, buvusių partizanų dalyvavimo politikoje, kovos su narkotikų platinimu.

Kol kas neišspręsti liko nusiginklavimo ir galutinės sutarties ratifikavimo procedūros klausimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų