Pereiti į pagrindinį turinį

Mainais už pasitikėjimą – dešimtmečius trukusi išdavystė

2023-12-10 03:00 diena.lt inf.

40 metų, t. y. visą sąmoningą gyvenimą, visą diplomato karjerą, Victoras Manuelis Rocha, tarnauti JAV prisiekęs diplomatas, dirbo Kubos režimui.

Padarė puikią karjerą

JAV Teisingumo departamento pranešimas, kad 73 metų diplomatui pateikti kaltinimai prilygo sensacijai. Šią istoriją JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas pavadino viena didžiausių ir ilgiausiai trukusių užsienio agento infiltracijų į Jungtinių Valstijų vyriausybę.

Įtariama, kad V. M. Rocha, Kolumbijoje gimęs natūralizuotas JAV pilietis, Jeilio, Harvardo ir Džordžtauno universitetų absolventas, nuo 1981 m., kai pradėjo dirbti JAV valstybės departamente, buvo slaptas Kubos generalinės žvalgybos valdybos agentas.

V. M. Rocha 1994–1995 m. dirbo Nacionalinio saugumo taryboje Billo Clintono administracijoje – buvo atsakingas už Kubą. 2000–2002 m., valdant B. Clintonui ir George’ui W. Bushui, buvo paskirtas ambasadoriumi Bolivijoje. Be to, yra dirbęs Argentinoje, Meksikoje, Dominikos Respublikoje, Italijoje, Šveicarijoje. Paskiausias postas – ambasadorius Kuboje.

Oficialiame pranešime sakoma, kad svarbios pareigos vyriausybėje suteikė V. M. Rochai prieigą prie neviešos informacijos, įskaitant įslaptintą, ir galimybę daryti įtaką JAV užsienio politikai. V. M. Rocha buvo pasirašęs informacijos neatskleidimo susitarimus ir turėjo patvirtinti savo lojalumą Jungtinėms Valstijoms ir tai, kad nevykdo slaptos veiklos jokios užsienio valstybės vardu.

Kai kuriais duomenimis, pasitraukęs iš valstybės tarnybos, V. M. Rocha tapo Dominikos aukso kasyklos, kurios dalis priklauso Kanados „Barrick Gold“ ir kuri buvo kaltinama aplinkos teršimu, prezidentu. Įmonė taip pat susidūrė su kaltinimais, kad prisidėjo prie neteisminių žudynių Tanzanijoje.

G. Espinozos / AFP / „Scanpix“ ir „Wikipedia“ nuotr.

Įkliuvo į spąstus

Teismo dokumentuose nurodoma, kad prokurorai pateikė kaltinimus remdamiesi neįvardytais tyrimo įrodymais ir daugybe pastaraisiais metais įvykusių V. M. Rochos ir slaptojo FTB agento, apsimetusio Kubos agentu, susitikimų.

Tyrėjai teigia, kad per tris susitikimus pernai ir šiemet V. M. Rocha aptarė savo dešimtmečius trukusią partnerystę su Kubos žvalgyba, o per pirmąjį susitikimą 2022-ųjų lapkritį prie vienos Majamio bažnyčios slaptajam agentui pasakė, esą jo svarbiausias prioritetas – užkirsti kelią Vašingtono veiksmams, kurie keltų pavojų revoliucijai.

„Turiu apsaugoti tai, ką padarėme, nes tai, ką padarėme... cementas, kuris sustiprino pastaruosius 40 metų“, – per antrąjį susitikimą su kontržvalgybos agentui sakęs V. M. Rocha.

„Susitikimų metu V. M. Rocha elgėsi kaip Kubos agentas, nuolat vadindamas Jungtines Valstijas priešu ir vartodamas įvardį „mes“, kad apibūdintų save ir Kubą“, – teigiama JAV Teisingumo departamento pareiškime. V. M. Rocha gyrė Kubos revoliucijos, o vėliau ir valstybės lyderį Fidelį Castro, o savo darbą Kubos labui pavadino dideliu laimėjimu.

V. M. Rocha elgėsi kaip Kubos agentas, nuolat vadindamas Jungtines Valstijas priešu ir vartodamas įvardį „mes“, kad apibūdintų save ir Kubą.

2023 m. birželį, per paskutinį susitikimą, slaptasis agentas paklausė diplomato, ar jis vis dar esąs su kubiečiais. „Aš esu piktas. Esu įsiutęs... Tai tarsi abejojimas mano vyriškumu“, – į šį klausimą tariamai atsakė V. M. Rocha. Naujas susitikimas turėjo įvykti šių metų gruodžio 8-ąją.

Išdavė priesaiką

Diplomatui pareikšti kaltinimai buvus užsienio agentu ir dėl JAV paso, gauto pateikus melagingus faktus, naudojimo. „Tiems, kurie turi privilegiją tarnauti Jungtinių Valstijų vyriausybėje, visuomenė, kuriai tarnaujame, suteikia didžiulį pasitikėjimą, – sakė M. Garlandas. – Išduoti šį pasitikėjimą melagingai prisiekus ištikimybę Jungtinėms Valstijoms ir tuo pat metu tarnauti užsienio valstybei yra nusikaltimas, už kurį bus imtasi visų Teisingumo departamento veiksmų.“

Teisingumo departamento pranešime teigiama, kad, siekdamas išvykti į užsienį ir susitikti su Kubos agentu, V. M. Rocha teikė klaidinančią informaciją.

„Asmenys, kurie pažeidžia federalinius įstatymus dalyvaudami slaptoje veikloje priešiškų užsienio valstybių naudai ir teikdami melagingą informaciją apie šią veiklą JAV vyriausybei, kelia pavojų Amerikos demokratijai“, – sakė federalinis prokuroras Markenzy Lapointe.

Anot pareigūno, tai ypač aktualu buvusiems ar esamiems Jungtinių Valstijų darbuotojams, davusiems priesaiką ginti JAV Konstituciją, ir JAV piliečiams, kurie naudojasi šios šalies laisvėmis ir galimybėmis.

Kaltinimai V. M. Rochai pateikti praėjus beveik metams, kai laisvę atgavo kita Kubos šnipė, daugiau nei 20 metų praleidusi už grotų. Iki suėmimo 2001 m. buvusi Gynybos žvalgybos agentūros analitikė Ana Montes septyniolika metų šnipinėjo Kubai, atskleisdama slaptų Jungtinių Valstijų žvalgybos pareigūnų tapatybes ir itin slaptus duomenų rinkimo pajėgumus.

Kaip V. M. Rochai pavyko dirbti Kubos režimui tokį ilgą laiką? Atsakymų į šį klausimą galėtų būti ne vienas. „Valstybės departamentas žmonių poligrafu netikrina, jie periodiškai tikrinami, bet ne itin dažnai. Kai jie pasiekia aukštesnį rangą, tai vyksta labai retai. Patikrinimai yra labai paviršutiniški, – „National Public Radio“ sakė buvęs CŽV agentas Robertas Baeris. – Kubos žvalgyba, manau, yra – labai mažai kas tai supranta – nepaprastai gera. Tai tikriausiai viena geriausių žvalgybos tarnybų pasaulyje.“

V. M. Rocha, anot šio eksperto, akivaizdžiai dirbo iš idėjos, o ne dėl pinigų. Būtent tokius agentus labai sunku demaskuoti.

Tai, kad diplomatas taip ilgai dirbo aukščiausiuose JAV valdžios kabinetuose, sunkina jo bylos nagrinėjimą. Nustatyti, kokią informaciją per ilgus dešimtmečius nutekino V. M. Rocha, bus itin sudėtinga. Anot R. Baerio, jis turėjo priėjimą prie „karūnos brangakmenių“, pradedant agentų pranešimais, baigiant dokumentais.

„Ar jis perdavė dokumentus? Ar jis išdavė mūsų gebėjimus perimti ryšius Rusijoje ar Kuboje? Sprendžiant iš to, ką sakė M. Garlandas, manau, kad taip“, – šio atvejo padarinių rimtumu neabejojo ekspertas.

R. Baeris neabejoja, kad vietoj demaskuoto agento Havana toliau dirbs su kitais. „Kubiečiai ir rusai vadovaujasi viena taisykle: visada, kai tik turi šnipą, turi turėti jam pamainą“, – sakė jis. Agentai paprastai nežino, kokią informaciją perduoda kiti agentai, nežino, kokių tikslų siekia šalis, kuriai jie šnipinėja. Bet kokiu atveju istorija su V. M. Rocha esanti blogesnė nei legendinių KGB šnipų buvusio FTB agento Roberto Hanseno ir CŽV agentas Aldricho Ameso išdavystės. Tai tarsi grįžimas į šaltojo karo pradžią.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų