Pereiti į pagrindinį turinį

Maskvos naktiniuose klubuose karaliauja išvaizdos kontrolė

Atranka: Maskvos naktinių klubų durys uždaromos net turtingiems ir žinomiems žmonėms.
Atranka: Maskvos naktinių klubų durys uždaromos net turtingiems ir žinomiems žmonėms. / "Scanpix" nuotr.

Bandymas patekti į Maskvos naktinį klubą yra žiauri loterija. "Sveiki atvykę į išvaizdos kontrolės pasaulį" – rašo laikraščio "The International Herald Tribune" stiliaus priedas.

"Atsiprašau, jūs netinkate"

Jauna kompanija atėjo į naktinį klubą švęsti gimtadienio. Merginos kaukšėjo kulniukais ir plačiai šypsojosi. Savaitės pradžioje palikę 7 tūkst. eurų (apie 24 tūkst. litų) užstatą jie užsakė staliuką klube "Soho Rooms", brangiausioje ir prabangiausioje Maskvos naktinių pasilinksminimų vietoje.

Tačiau Slavai Kazui jaunuoliai nepaliko gero įspūdžio. Jie buvo per jauni, merginos nespindėjo grožiu, o vaikinai avėjo kuklius batus. Išvaizdos kontrolierius tarė: "Ne."

Buvo drėgnas ir pilkas rugpjūčio vakaras, kai dauguma Rusijos sostinės gyventojų važiavo iš miesto tvarkyti sodų arba ilsėtis saulėtoje Pietų Prancūzijoje – priklauso nuo piniginės storio. Po dviejų dienų "Soho Rooms" turėjo surengti privatų vakarėlį Sardinijos saloje, Italijoje, o tą vakarą į klubą veržėsi Maskvoje likę turtuoliai ir "stileivos".

Gimtadienio dalyviai stovėjo lauke ir bandė derėtis, bet S.Kazas buvo nepalaužiamas: "Supraskite, viduje turi būti gražus vaizdas." Netrukus iš klubo išėjo vyriškis juodu kostiumu ir įteikė jaunuoliams voką su užstatu, leisdamas suprasti, kad jiems teks švęsti gimtadienį kur nors kitur.

Tokie incidentai įprasti Maskvoje, kur žaibiškai daromos išvados apie estetiką. Tokia kultūra vieniems žeminanti, kitiems įkvepianti – priklauso nuo to, ar patiksi išvaizdos kontrolieriui. Jis per kelias sekundes įvertina kliento finansines galimybes, elgesį ir išvaizdą, pasikliaudamas momentine nuojauta, ar žmogus šįvakar tinka prie klubo atmosferos. Viena moteris vieną vakarą tris kartus buvo atėjusi prie "Soho Rooms" įėjimo vis kitaip pasipuošusi, bet S.Kazas vis tiek jos neįleido.

Paša Išvaizdos Kontrolė

Išvaizdos kontrolė Maskvoje laikoma įprasta ir būtina naktinio gyvenimo dalimi. Beveik kiekvienas klubas Maskvoje ir kituose stambiuose miestuose samdo išvaizdos kontrolierių, mįslingą ir sunkiai įveikiamą.

Bene žymiausias jų yra Pavelas Pičiuginas, dar žinomas kaip Paša Išvaizdos Kontrolė. Jam yra 28 metai, bet apvalus vaikiškas veidas ir švelnios, giliai įdubusios akys daro jį jaunesnį. Pastaruosius devynerius metus Paša dirbo įvairiuose Maskvos naktiniuose klubuose ir tapo tikra žvaigžde. Pamatę jį prie naktinio klubo įėjimo, gerbėjai puola kartu fotografuotis. Be to, apie jį sukurta daina, kurioje yra eilutės "Paša, įleisk mane į klubą" ir "Paša, gal norėtum pasimylėti?"

Paša rimtai žiūri į savo darbą. "Rusijoje yra daug žmonių, kurie ką tik uždirbo savo pirmą milijoną ir galvoja, kad gali daryti, ką nori, ir patekti, kur nori, – sako jis. – Bet, iš tikrųjų, jie tėra paprasti darbininkai, stokojantys kultūros ir pagarbos."

Klestėjimo metais, kai naftos kaina siekė 140 dolerių už barelį, atsirado daug vadinamųjų naujųjų rusų. Jie okupavo naktinius klubus, užsienio kalnų kurortus ir Prancūzijos Rivierą. Pasaulio ekonomikos krizė smarkiai smogė Rusijai, bet klubuose ir šiandien gausu turtuolių, sugebėjusių išvengti skaudžių nuosmukio padarinių arba tikinčių likimu ir pasiryžusių iššvaistyti savo turto likučius.

Žvaigždės – ne išimtis

Kitas gerai žinomas Rusijos išvaizdos kontrolierius yra 26 metų Pavelas Kurjanovas, dar vadinamas Pašu. Jis dirba hip hopo klube "Black Star", priklausančiame populiariam reperiui Timati. Jaunuolis tikrina ne tik žmones, bet ir automobilius. Į stovėjimo aikštelę ant stogo jis įleidžia tik naujus ir prabangius "Ferrari" bei "Bentley".

Vertindamas lankytojus, Pašu žiūri į jų batus, laikrodžius, drabužių spalvas. "Balti džinsai su mokasinais, prabangūs kostiumai, rožinė ir geltona spalvos, "Hugo Boss", "Pal Zileri", "Dolce & Gabbana" ir "Galliano" kūriniai", – tinkamą aprangos kodą aprašė išvaizdos kontrolierius.

Taisyklės nėra visur vienodos. Pašu vertina pinigus ir išvaizdą, kitiems svarbūs asmeniniai ryšiai.

"Jeigu nepažįstu žmogaus veido, jis neįeis", – sakė Pavelas Beriozka, dirbantis po žeme įsikūrusiame puošniame klube "Rai", kur ant sienos kabo didžiulė gyvatės burna, o virš šokių aikštelės – permatomas rutulys, kuriame šoka pusnuogės merginos.

Nei pinigai, nei šlovė negarantuoja, kad pateksi į naktinį klubą. Prieš kelerius metus supermodelis Natalija Vodianova ir jos draugas, aristokratų šeimoje gimęs britas Justinas Portmanas, norėjo patekti į "Milijardierių", kuriame tuo metu dirbo Paša Išvaizdos Kontrolė. Jis jų neįleido, nes porelė buvo įkaušusi ir elgėsi nekultūringai.

Agresija ir smurtas

Išvaizdos kontrolieriaus darbas yra sunkus tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Ištisas naktis tenka stovėti lauke, įžūlūs lankytojai neretai puola į agresiją.

Prieš kelerius metus į Maskvos naktinio klubo "Cepelinas" išvaizdos kontrolierių pasipylė šūviai. Pašai Išvaizdos Kontrolė irgi teko patirti smurtą, kai į klubą neįleisti vyrukai tykojo jo prie namų ir žiauriai sumušė. Kazanės išvaizdos kontrolieriai slepia veidus po kaukėmis, kad išvengtų keršto.

Paša Išvaizdos Kontrolė sako, kad nesiruošia visą gyvenimą dirbti šio darbo. Jis studijuoja stomatologiją, šiemet ketina apginti disertaciją ir netrukus planuoja atidaryti savo stomatologijos kabinetą.

"Galbūt pavadinsiu jį "Paša Išvaizdos Kontrolė", – ateities planais pasidalino jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų