Pereiti į pagrindinį turinį

Minėjimą temdė provokacijos

2010-09-13 23:59
Radikalai: per Rugsėjo 11-osios minėjimą ne tik liepsnojo Korano puslapiai.
Radikalai: per Rugsėjo 11-osios minėjimą ne tik liepsnojo Korano puslapiai. / "Reuters" nuotr.

Baimės, kad Rugsėjo 11-osios devintosios metinės taps gera proga pasireikšti įvairiems marginalams ir provokatoriams, pasitvirtino.

Pastorius nusiramino

Dar prieš minėjimą pasaulinio garso žvaigžde tapo iki šiol mažai kam girdėtas pastorius Terry Jonesas iš Floridos. Jis pasiskelbė, kad rugsėjo 11-ąją degins Korano – šventos musulmonams knygos – kopijas.

Tokie grasinimai sulaukė audringų musulmonų protestų ir tapo dideliu galvos skausmu Vakarų politikams, kurie maldavo pastoriaus apsigalvoti. Vis dėlto iki paskutinės minutės tvirtinęs, kad savo planų neatsisakys, T.Jonesas apsigalvojo.

Tiesa, iš pradžių jis paskelbė reikalavimą, kad netoli Pasaulio prekybos centro vietos Niujorke nebūtų leista statyti mečetės. Bet galiausiai pastorius visiškai atsisakė minties deginti Korano kopijas.

Koranas liepsnojo

Tačiau T.Joneso mintis netruko įkvėpti kitų islamo priešininkų. Ir šeštadienį, per Rugsėjo 11-osios atakų metines, nedidelė krikščionių grupelė prie Baltųjų rūmų išplėšė kelis puslapius iš Korano protestuodama prieš tai, ką pavadino "islamo farsu".

"Iš dalies tai darome dėl to, kad prašome išgirsti: tas farsas, kad islamas yra taiki religija, turi liautis", – sakė Randallas Terry, vienas iš šešių tos grupelės narių.

Kitas aktyvistas, Andrew Beachamas, perskaitė kelias Korano eilutes, kuriomis skatinama neapykanta krikščionims ir žydams, o tada išplėšė tuos puslapius iš musulmonų šventraščio angliško leidimo minkštais viršeliais.

Jis kruopščiai sudėjo išplėštus puslapius į plastikinį maišelį, kad jie nepabirtų ant žemės, ir pasakė: "Vienintelė priežastis, dėl kurios aš jų nedeginsiu prie Baltųjų rūmų, yra ta, kad bet kokių daiktų deginimas Kapitolijaus teritorijoje yra sunkus nusikaltimas."

Keli susidomėję turistai sustojo pasižiūrėti to protesto prie Baltųjų rūmų, o policija užsirašė jo dalyvių pavardes, tačiau daugiau nieko nedarė.

Atskrido iš Europos

Antiislamiškų akcijų šeštadienį buvo ir daugiau. Radikalių pažiūrų olandų parlamentaras Geertas Wildersas atvyko į Niujorką, kur dalyvavo protesto prieš planus netoli Pasaulio prekybos centro vietos statyti musulmonų centrą ir maldos namus.

"Štai čia turime nubrėžti liniją", – sakė G.Wildersas maždaug 2 tūkst. žmonių, kategoriškai nepritariančių vienos musulmonų organizacijos planams netoli 2001 m. rugsėjo 11-osios atakų vietos statyti islamo kultūros centrą.

"Amerika, Niujorkas ir šariatas (islamo teisė) yra nesuderinami. Niujorkas stoja už laisvę, – pareiškė jis miniai. – Štai kodėl mes šiandien esame čia – kad šiandien nubrėžtume liniją šioje šventoje vietoje. Esame čia su Amerikos tėvų kūrėjų dvasia, esame čia šiandien ... su laisvės dvasia."

Šis kraštutinių pažiūrų olandų politikas, kuris islamą vadina fašistiniu ir nori sustabdyti musulmonų imigraciją bei naujų mečečių statybas, anksčiau šį mėnesį pasitraukė iš derybų dėl dešiniosios pakraipos koalicinės vyriausybės Nyderlanduose suformavimo.

Trys ceremonijos

Vis dėlto per oficialius minėjimo renginius rimtų provokacijų buvo išvengta. Ceremonijos buvo surengtos atakų vietose Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje.

Saulėtame Niujorke JAV viceprezidentas Josephas Bidenas ir meras Michaelas Bloombergas dalyvavo jau devynerius metus kasmet vykstančioje visų 2752 žmonių, žuvusių dviem lėktuvams įsirėžus į Pasaulio prekybos centro dangoraižius, vardų skaitymo, skambant gedulingai muzikai, ceremonijoje.

Renginys dangoraižių vietoje, kur tik neseniai pradėjo įsibėgėti naujos statybos, prasidėjo nacionaliniu himnu, kurį giedojo jaunimo choras. Aukų giminaičiai laikė žuvusių artimųjų nuotraukas. Akimirkos, kai į dangoraižius rėžėsi lėktuvai ir kai dangoraižiai sugriuvo, buvo tradiciškai paminėtos tylos minutėmis.

Prezidentas Barackas Obama dalyvavo atminimo ceremonijoje Pentagone, į kurį lygiai prieš devynerius metus rėžėsi trečias užgrobtas lėktuvas. Trečioji ceremonija buvo surengta Šanksvilyje, Pensilvanijoje, kur laukuose sudužo ketvirtas teroristų užgrobtas lėktuvas.

Beveik 3 tūkst. žuvo 2001 m. rugsėjo 11-ąją, kai islamistų teroristai keliais užgrobtais lėktuvais rėžėsi į Pentagoną ir Pasaulio prekybos centro bokštus dvynius Niujorke.


Komentaras


Barackas Obama


JAV prezidentas

Mes, amerikiečiai, niekada nekariausime su islamu. Juk ne religija mus atakavo tą rugsėjo dieną. Tai buvo "Al Qaeda", apgailėtina gauja vyrų, kurie tik iškreipia religiją.

Dabar sunkus laikas mūsų šaliai. Dažnai būna, kad tokiais momentais kai kurie mėgina kurstyti kartėlį – perskirti mus pagal skirtingybes, kad nematytume to, kas bendra.

Tačiau ši diena mums primena, kad mes, geriausiu atveju, nepasiduodame tokioms pagundoms. Mes esame drauge, mes kovojame drauge. Mes neleidžiame sau pasiduoti baimei, remiamės viltimis dėl savo artimųjų, dėl savo šalies, dėl šviesesnės ateities.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų