Quantcast

Naujasis Nyderlandų premjeras pažadėjo toliau remti Ukrainą

  • Teksto dydis:

Naujasis Nyderlandų ministras pirmininkas Dickas Schoofas savo pirmojoje svarbioje kalboje trečiadienį pažadėjo tęsti finansinę, karinę ir politinę paramą Ukrainai, taip pat pažėrė kritikos Rusijai.

„Neturėtume būti naivūs. Už kelių valandų skrydžio nuo čia vyksta siaubingas karas, kuriame Rusijai žmonių gyvybės nesvarbios, – parlamente kalbėjo buvęs žvalgybos vadovas. – Ukraina ir toliau gali likti rami dėl Nyderlandų finansinės, karinės ir politinės paramos.“

67 metų D. Schoofas taip pat pažadėjo siekti NATO, kuriam netrukus pradės vadovauti jo pirmtakas Markas Rutte, nustatyto tikslo gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Antradienį po inauguracijos kalbėdamas su nedidele žurnalistų grupe jis teigė, kad pagrindinė grėsmė šaliai „akivaizdžiai kyla iš rytų“.

„Galbūt dėl to, kad vadovavau saugumo tarnyboms, esu šiek tiek labiau susirūpinęs nei kiti“, – pridūrė naujasis olandų premjeras.

M. Rutte vadovaujami Nyderlandai šiais metais pasirašė susitarimą dėl 2 mlrd. eurų karinės pagalbos Ukrainai per 10 metų, o vėliau pridėjo dar vieną milijardą.

M. Rutte taip pat vadovavo siekiui perduoti Kyjivui naikintuvus F-16. Prezidentas Volodymyras Zelenskis per kelionę į Nyderlandus šį sprendimą pavadino istoriniu.

D. Schoofas vadovauja nestandartiniam ministrų kabinetui, kuriame nėra nei vieno lyderio iš keturių dešiniųjų partijų, sudariusių koaliciją po kraštutinių dešiniųjų pagrindinio veikėjo Geerto Wilderso (Gerto Vilderso) pergalės rinkimuose.

Pastarasis atsisakė savo ambicijų po to, kai kai kurie koalicijos derybų partneriai pagrasino jas sužlugdyti, jei G. Wildersas taps premjeru, nes buvo susirūpinę dėl jo antiislamiškų ir euroskeptiškų pažiūrų.

Briuselis atidžiai stebi Nyderlandus, svarbią Europos Sąjungos narę, norėdamas išsiaiškinti, ar ši šalis ir toliau atliks konstruktyvų vaidmenį bloke.

D. Schoofas pažadėjo laikytis tarptautinių susitarimų, tačiau įspėjo, kad Nyderlandai aplinkosaugos politikoje netaikys griežtesnių taisyklių nei kitos šalys.

„Neturime visada būti pavyzdingiausias mokinys klasėje. Ir negalime sau to leisti“, – kalbėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių