Pereiti į pagrindinį turinį

„Oxfam“: Europos turtuoliai turi susimokėti už savo daromą poveikį klimato kaitai

2024-10-28 09:58
Živilė Aleškaitienė, ELTA

Per vieną savaitę itin turtingi Europos gyventojai išmeta tiek pat šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kiek vienas 1 proc. skurdžiausių pasaulio gyventojų per visą savo gyvenimą, teigiama pirmadienį paskelbtoje naujoje „Oxfam“ ataskaitoje.

Scanpix nuotr.

„Europos turtuoliai su mūsų planeta elgiasi kaip su savo asmenine žaidimų aikštele“, – teigė „Oxfam“ patarėja ES nelygybės ir mokesčių politikos klausimais Chiara Putaturo.

Šį tyrimą „Oxfam“ paskelbė prieš lapkritį Baku vyksiančią JT klimato kaitos konferenciją COP29, kurioje daugiausia dėmesio bus skiriama klimato kaitos švelninimo projektų besivystančiose šalyse finansavimui.

Su skurdu kovojanti nevyriausybinė organizacija nori vėl atkreipti dėmesį į itin turtingus asmenis, ragindama įvesti turto mokesčius ir padidinti juos tokiam turtui kaip privatūs lėktuvai ir superjachtos.

„Oxfam“ teigimu, jų ataskaitoje matyti, kaip itin turtingi Europos gyventojai didina klimato kaitą skurdžiausių pasaulio kraštų sąskaita.

„Jų nešvarios investicijos, privatūs reaktyviniai lėktuvai ir jachtos yra ne tik pertekliaus simboliai; jie skatina nelygybę, badą ir net mirtį, – sakė V. Putaturo. – Sąskaitą už savo anglies dioksido pėdsaką turi apmokėti itin turtingi žmonės, o ne paprasti europiečiai.“

Pavyzdžiui, „Oxfam“ duomenimis, per vienerius metus „itin turtingas europietis“ savo jachta išmeta vidutiniškai tiek pat anglies dioksido, kiek paprastas Europos gyventojas tą padarytų per 585 metus.

Nevyriausybinė organizacija taip pat pabrėžė, kad beveik 40 proc. tyrime analizuotų milijardierių investicijų buvo skirtos labai taršioms pramonės šakoms, tokioms kaip kasyba, naftos gavyba ir laivyba.

Pasak „Oxfam“, bendras 36 turtingiausių ES milijardierių investicijų sugeneruojamų teršalų kiekis prilygsta daugiau kaip 4,5 mln. europiečių per metus išmetamo anglies dioksido kiekiui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų