Pereiti į pagrindinį turinį

Paskutinis eunuchas

2009-03-21 09:00

"Paskutinis Kinijos eunuchas" – taip vadinasi neseniai anglų kalba pasirodžiusi knyga apie Suną Yaotingą. Knygos autorius istorikas Jia Yinghua praleido šimtus valandų su paskutiniu Kinijos eunuchu ir aprašė visus jo išgyvenimus: kančias ir skurdą jaunystėje, komunistų persekiojimą senatvėje.

Pravėrė paslapties šydą

Kartu Suno Yaotingo atsiminimai pravėrė paslapties širmą, kuri ilgus metus gaubė Kinijos imperatoriškas tradicijas.

Knygoje gausu detalių apie kankinančius ritualus Uždraustajame mieste, kur gyveno Kinijos imperatoriai, apie paskutiniojo šalies imperatoriaus Pu Yi ir jam tarnavusių eunuchų gyvenimą bei japonų marionetinę valstybę, kuri egzistavo ketvirtą praėjusio amžiaus dešimtmetį.

Šimtmečiais vieninteliai vyrai, kurie galėjo gyventi Kinijos imperatorių rezidencijoje – Uždraustajame mieste, buvo kastratai. Taip buvo siekiama, kad galingi ir turtingi tapę eunuchai negalėtų sugulti su imperatoriaus haremo moterimis, o galių bei įtakos perduoti palikuonims ir taip sukelti grėsmę imperatoriškajai dinastijai.

Eunuchai rūmuose atliko administravimo, apsaugos ir kitas pagrindines funkcijas.

"Jie buvo labai paslaptingi žmonės ir kartais net įdomesni nei imperatoriai" – naujienų agentūrai "Reuters" pasakojo knygos autorius Jia Yinghua.

Graudus sutapimas

Suno Yaotingo graudi istorija prasidėjo 1911-aisiais. Skurdo ir neteisybės persekiojami jo tėvai vylėsi, kad po skausmingos procedūros ir sužalotas visam gyvenimui sūnus vieną dieną taps galingas ir susidoros su vietos valdininku, kuris užgrobė šeimos žemę ir sudegino namus.

Tuomet aštuonmečiui Sunui tėvas kastraciją padarė pats šeimos namuose. Nebuvo nei anestezijos, nei kokių kitų skausmo malšinamųjų vaistų, tik paprastas skustuvas. Berniukas tris dienas išbuvo be sąmonės ir sunkiai galėjo judėti daugiau nei du mėnesius.

O kai jis atsigavo ir jau galėjo pasikelti iš lovos, istorija su juo žiauriai pajuokavo: būtent tada buvo nuo valdžios buvo nušalintas paskutinis Kinijos imperatorius Pu Yi.

"Mūsų berniukas kentėjo veltui, – šaukė tėvas daužydamas sau į krūtinę, kai sužinojo, kad imperatorius nuverstas. – Jiems nereikia eunuchų daugiau!"

Imperatorių traukė ne žmona

Vis dėlto nuverstajam imperatoriui buvo leista pasilikti rūmuose, o Sunas Yaotingas iš pradžių tapo Pu Yi dėdžių, vėliau imperatorienės pagalbininku. Jis buvo vienas iš 470 eunuchų.

Vėliau Sunas Yaotingas nusekė paskui imperatorių į Mandžiūriją, kur 1932 m. dalį Kinijos okupavę japonai sukūrė marionetinę valstybę ir į jos sostą pasodino Pu Yi.

Knygoje atskleidžiamos iki šiol tabu buvusios temos: seksualinis eunuchų, imperatoriaus ir visų rūmų gyvenimas. Pasak Suno Yaotingo, Pu Yi aplinka piktnaudžiavo opijumi, o pats paskutinis Kinijos imperatorius mažiau domėjosi savo žmona nei eunuchu, kuris atrodė, "kaip jauna mergaitė balta oda ir dailia talija". Jie abu buvo neišskiriami "kaip kūnas ir šešėlis".

Tapo pasmerktuoju

1945 m. sąjungininkams sutriuškinus japonus ir dar kartą nuvertus imperatorių Pu Yi, Sunas Yaotingas pradėjo dirbti tarnautoju. Tačiau neilgai. Komunistams 1949-aisiais laimėjus pilietinį karą, jis, kaip ir kiti eunuchai, tapo pasmerktuoju. Jie buvo laikomi gėdinga feodalinės praeities liekana.

Ypač sunku buvo per 1966–1976 m. Kinijoje siautusią "kultūrinę revoliuciją". Būtent tuomet Suno Yaotingo šeima atsikratė jo vyriškumo liekanų ir taip neva užkirto kelią jam tapti tikru vyru pomirtiniame gyvenime. Bet kitos išeities nebuvo, nes kiekvienas, saugojęs ką nors iš praeities, rizikavo gyvybe.

Galiausiai likimo vėtytas ir mėtytas Sunas Yaotingas apsistojo senoje šventykloje, kur jį ir atrado bei su juo susidraugavo istorikas Jia Yinghua. 1996-aisiais, būdamas 93 metų, paskutinis Kinijos eunuchas mirė.

"Jo gyvenimas labai tragiškas. Jis manė, kad aukojasi dėl tėvų, bet viskas nuėjo veltui, – pasakojo Jia Yinghua. – Jis buvo labai protingas ir įžvalgus. Jei imperatorius nebūtų nuverstas, labai tikėtina, kad jis būtų tapęs labai galingu asmeniu."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų