Pereiti į pagrindinį turinį

Pergalė: Rusijos opozicijos aktyvistas įveikė Kremliaus kandidatą Jekaterinburge

2013-09-09 06:39 diena.lt inf.
Jekaterinburgo gyventojai miesto valdymą patikėjo opozicijos atstovams.
Jekaterinburgo gyventojai miesto valdymą patikėjo opozicijos atstovams. / Reuters nuotr.

Opozicijos aktyvistas, garsėjantis kovos su narkotikais projektu, sekmadienį itin atkakliuose ketvirtojo pagal dydį Rusijos miesto Jekaterinburgo mero rinkimuose įveikė Kremlių remiantį kandidatą.

Jevgenijus Roizmanas laimėjo 30,11 proc. balsų, o valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ kandidatas Jakovas Silinas – 26,48 proc. balsų, paskelbė vietos rinkimų komisija.

Ne taip, kaip Maskvoje, Jekaterinburge meras yra išrenkamas per vieną turą.

Jei J.Roizmano pergalė nebus užginčyta, jis taps vienu pirmųjų opozicijos kandidatu per Rusijos istoriją, kuris valdančiosios partijos figūrą įveikia tokio dydžio mieste kaip Jekaterinburgas.

J.Silinas šiuo metu yra to regiono gubernatoriaus pavaduotojas ir jo pralaimėjimas reikštų aiškų valdančiojo elito atmetimą viename pagrindinių Rusijos pramoninių regionų.

J.Roizmanas, milijardieriaus Michailo Prochorovo partijos “Piliečių platforma“ kandidatas, išgarsėjo savo kampanija „Miestas be narkotikų“.

"Esame tikri, kad Ženia (J.Roizmanas) laimėjo. Tai didi pergalė jam ir mūsų partijai", - sakė M.Prochorovas.

Rinkimai Jekaterinburge – pramonės centre, kuriame gyvena 1,35 mln. žmonių ir kuris yra Rusijos kandidatas surengti 2020 metų pasaulinę parodą EXPO, vyko po kandžios, asmeniškumų kupinos ir kartais net siurrealistiškos kampanijos.

J.Roizmanas buvo kaltinamas ryšiais su mafija, bet pats šiuos kaltinimus kategoriškai neigė, o vietos žiniasklaida rašė, kad jis jaučia asmeninį priešiškumą regiono gubernatoriui dėl meilės trikampio.

To neva trikampio moteris, žurnalistė ir aktyvistė Aksana Panova, yra J.Roizmano kampanijos vadybininkė.

Dieną prieš rinkimus cirkuliavo suklastoti laiškai, esą pasirašyti rinkimų komisijos pirmininko, kuriuose buvo rašoma, kad J.Roizmanas buvo diskvalifikuotas dėl kažkokio kriminalinio tyrimo.

Sekmadienį rinkimų komisija patvirtino, kad tai buvo klastotė, bet J.Roizmanas pareiškė manantis, kad laiškus paskelbė gubernatoriaus biuras ir kad jie jam kainavo kažkiek balsų.

Trikotažinius marškinėlius ar nertinius paprastai vilkintis J.Roizmanas postūmį savo kampanijai suteikė viešai bėgiodamas ristele ir visiškai neprimena susikausčiusių sovietinio stiliaus Rusijos regionų politikų.

Jo mestas iššūkis primena protestų lyderio Aleksejaus Navalno iššūkį Maskvos mero rinkimuose. Tačiau Jekaterinburgas yra labai savitas miestas ir J.Roizmanui tikriausiai padėjo tai, kad jis čia turi šaknų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų