Pereiti į pagrindinį turinį

Po Lietuvos kreipimosi į TBT Minskas kaltinimus vadina absurdiškais

2024-10-04 12:17 diena.lt inf.

Lietuvai dėl autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo vykdomų nusikaltimų žmoniškumui kreipusis į Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT), Minskas kaltinimus vadina absurdiškais.

Scanpix nuotr.

„Lietuva įvykdė dar vieną prieš Baltarusiją nukreiptą politinį veiksmą. Kadenciją baigianti Lietuvos administracija, kuri jau seniai nevengia naudoti pačių nešvariausių ir tarptautinei teisei prieštaraujančių darbo metodų, nusprendė pasitelkti Vakarų kontroliuojamus teismus, kurių šališkumas jau seniai visiems akivaizdus“, – ketvirtadienį kalbėjo baltarusių užsienio reikalų ministras Maksimas Ryženkovas.

Ministrą cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“

„Mes puikiai žinome, dėl ko tai daroma ir kieno nurodymu. Nereikia būti pripažintu tarptautinės teisės ekspertu, kad suprastum pateiktų kaltinimų absurdiškumą ir išgalvotumą. Vilniaus ir jo kuratorių pastangų beprasmiškumas mums akivaizdus. Mes ramiai stebime šią nesąmonę ir nenustosime raginti kaimynus būti protingais ir adekvačiais“, – pridūrė M. Ryženkovas.

Lietuvos Teisingumo ministerija šią savaitę pranešė, kad jos atstovai TBT įteikė prašymą pradėti tyrimą dėl priverstinės asmenų deportacijos ir persekiojimo, kito žiauraus elgesio, prieštaraujančio pagrindinėms tarptautinės teisės normoms.

Po 2020 metais Baltarusijoje įvykusių Vakarų nepripažįstamų rinkimų į šalies prezidentus, Baltarusijos pilietinė visuomenė sukilo prieš autoritarinį režimą, tačiau šios iniciatyvos buvo numalšintos masiniu nepritariančiųjų persekiojimu, kankinimais, areštais ir neteisėti nuteisimais bei įkalinimais.

Teisingumo ministerijos teigimu, prieš kreipiantis į teismą buvo įvertinta Baltarusijos demokratinės opozicijos perduota medžiaga apie Minsko režimo padarytus ir daromus nusikaltimus žmoniškumui. Ministerija sako rinkusi įrodymus iš kitų šaltinių – nevyriausybinių organizacijų bei kitų iniciatyvinių platformų, kurios fiksuoja nusikaltimus, renka ir saugo įrodymus, dirba su nusikaltimų aukomis.

Situacijos teisiniam vertinimui atlikti buvo pasitelkti nepriklausomi tarptautinės teisės ekspertai.

Nors Baltarusija nepatenka į TBT jurisdikciją, vis tik jam priklauso tirti situacijas, kai nusikaltimai žmoniškumui peržengia valstybių, kurios yra Romos Statuto dalyvės, tokių kaip Lietuva, sienas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų