Pereiti į pagrindinį turinį

Popiežius tęsia kelionę

2009-05-14 09:00
Malda: Benediktas XVI meldėsi už taiką Artimuosiuose Rytuose.
Malda: Benediktas XVI meldėsi už taiką Artimuosiuose Rytuose. / AFP nuotr.

Pontifikas nepatenkintas Artimųjų Rytų taikos procesu. Vakar okupuoto Vakarų Kranto mieste Betliejuje jis aukojo mišias ir meldėsi dėl taikos.

Ragino jaunimą ir politikus

Tūkstančiai maldininkų vakar susirinko Betliejaus Prakartėlės aikštėje, kur popiežius Benediktas XVI aukojo savo pirmąsias mišias. Minioje plevėsavo palestiniečių vėliavos. Jis meldėsi už Izraelio vykdomos Gazos ruožo blokados pabaigą ir skundėsi taikos, saugumo trūkumu.

"Būkite tikri dėl mano solidarumo su jumis dirbant tą didžiulį atstatymo darbą, kuris dabar laukia, ir aš meldžiuosi, kad embargas netrukus būtų panaikintas", – teigė popiežius per mišias po atviru dangumi.

Be to, pontifikas paragino jaunimą atsispirti terorizmui. "Turėkite drąsos priešintis bet kokiai pagundai griebtis smurto ir terorizmo aktų, kurią galbūt galite justi, – sakė pontifikas. – Tegul tai, ką patyrėte, atnaujina jūsų ryžtą kurti taiką."

Tarptautinę bendriją Benediktas XVI paragino pasinaudoti savo įtaka, kad būtų išspręstas dešimtmečius trunkantis Artimųjų Rytų konfliktas.

Išreiškė užuojautą

"Ypač užjaučiu maldininkus iš karo nusiaubto Gazos ruožo. Prašau jūsų parvežti į savo šeimas ir savo bendruomenes mano šiltą apkabinimą ir mano liūdesį dėl netekčių, vargų ir kančių, kuriuos turėjote patirti", – sakė Benediktas XVI, o tūkstančiai tikinčiųjų šiuos jo žodžius palydėjo plojimais.

Mišiose dalyvavo ir Gazos ruože gyvenantys krikščionys. Maždaug šimtai jų buvo duotas specialus leidimas išvykti iš tos "Hamas" valdomos teritorijos ir dalyvauti popiežiaus mišiose Betliejuje.

"Gazos ruožo katalikams šis popiežiaus vizitas yra geras dalykas ir suteikia mums drąsos", – sakė argentiniečių kunigas Jorge Hernándezas, kuris neseniai atvyko į Gazos ruožą ir iš ten su maldininkais keliavo į Betliejų.

Laukė pontifiko žodžių

Žmonės susirinko saulės kepinamoje aikštėje tarp Gimimo bažnyčios, pastatytos toje vietoje, kur, kaip tiki krikščionys, gimė Jėzus. Netoli įsikūrusi ir Omaro mečetė. Popiežius aukojo mišias tarp šių dviejų statinių, priešais Betliejaus taikos centrą. Ant šios kultūros įstaigos buvo iškabintos Palestinos ir Vatikano vėliavos, popiežiaus ir palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso nuotraukos.

Kitoje aikštės vietoje kelios palestinietės laikė kalinamų savo artimųjų portretus. Izraelio kalėjimuose iš viso laikoma daugiau kaip 11 tūkst. palestiniečių.

"Labai džiaugiuosi priimdamas popiežių čia, Šventojoje Žemėje. Mes visada pasirengę priimti popiežių Palestinoje, – sakė 25 metų arabė Shirin Awad iš netoli esančio Beit Sahuro. – Laukiame, jog popiežius pasakytų pasauliui, kad Šventojoje Žemėje dar yra krikščionių ir kad jie palaiko labai gerus santykius su čionykščiais musulmonais. Mes laukiame tokios žinios."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų