Pereiti į pagrindinį turinį

Prahos susitikimo pompastika subliūško

2009-05-06 09:00

Renginys, kuris turėjo žymėti naują ES santykių su Rytų valstybėmis eros pradžią, pasmerktas. Prahos susitikime, kur bus oficialiai pradėta įgyvendinti Rytų partnerystės programa, nebus įtakingų ES politinių figūrų.

Naujienų svetainė "EUobserver" pranešė, kad rytoj Čekijos sostinėje vyksiančiame renginyje nedalyvaus Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas, Ispanijos vyriausybės vadovas José Luisas Rodríguezas Zapatero, o jų pavyzdžiu paseks ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczyńskis taip pat atšaukė planus dalyvauti Prahoje, esą kad išvengtų galimo ginčo su vyriausybe.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra aukščiausio rango ES lyderė, iki šiol patvirtinusi, jog dalyvaus Prahos susitikime. Jame bus ir Italijos premjeras Silvio Berlusconi. Švedijai, Nyderlandams ir Belgijai susitikime taip pat bus atstovaujama aukščiausiu lygiu, nors anksčiau buvo pasigirdę kalbų, kad šios šalys dėl žmogaus teisių klausimų gali nedalyvauti.

"Jei didelės šalys, tokios kaip Jungtinė Karalystė ir Prancūzija, nusprendžia nevykti, tai pasiųs signalą, kad ES nerimtai žiūri į šią iniciatyvą. Tam tikra prasme tai bus Rusijos diplomatijos pergalė", – sakė vienas ES pareigūnas.

"Rytų partnerystė" yra 600 mln. eurų (2 trln. litų) vertės ES projektas, kuriuo siekiama užmegzti glaudesnius ryšius su šešiomis buvusiomis sovietų respublikomis, esančiomis prie rytinės Bendrijos sienos, – Ukraina, Baltarusija, Moldova, Armėnija, Gruzija ir Azerbaidžanu.

Baltarusija į susitikimą atsiųs žemiausio rango pareigūną – pirmąjį vicepremjerą Vladimirą Semašką. Moldova, kurioje po balandžio 7 d. vykusių ginčijamų rinkimų dar nėra oficialios vyriausybės, ketina į susitikimą nusiųsti laikinąjį užsienio reikalų ministrą ir buvusį ambasadorių prie ES Andrejų Strataną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų