Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzija ruošiasi įjungti pirmąjį per ketvirtį amžiaus naują branduolinį reaktorių

2024-09-03 17:06 diena.lt inf.

Prancūzija ruošiasi įjungti naują pažangųjį suslėgtojo vandens reaktorių (angl. Evolutionary Power Reactor, EPR) branduolinį reaktorių – 12 metų vėliau nei buvo planuota iš pradžių.

Scanpix nuotr.

Tai bus 57-as branduolinis reaktorius Prancūzijoje ir pirmas naujas šalyje per ketvirtį amžiaus.

Pasak „Electricite de France SA“ (EDF) pranešimo, Normandijoje, netoli Lamanšo sąsiaurio esančios Flamanvilio atominės elektrinės trečiasis 1,65 gigavato (GW) galios reaktorius ruošiamas pirmajai branduolinei reakcijai, o į šalies energetikos sistemą jį planuojama įjungti iki rudens pabaigos.

Prancūzijos branduolinės saugos priežiūros institucija ASN leidimą reaktorių pripildyti kuru ir jį įjungti išdavė prieš keturis mėnesius.

1992-aisiais Prancūzijoje pradėto įgyvendinti efektyvesnio ir saugesnio EPR projekto tikslas buvo atnaujinti branduolinę energetiką Europoje, po 1986 metais įvykusios Černobylio AE katastrofos.

Flamanvilio jėgainės trečiojo energijos bloko statyba dėl įvairių priežasčių strigo, kaštai gerokai viršijo iš pradžių planuotus, o pirmieji tokie reaktoriai pradėjo veikti Kinijoje ir Suomijoje.

Kita vertus, tai bus vienintelis tokio tipo branduolinis reaktorius Prancūzijoje, nes nauji projektai, vyriausybei planuojant 14 naujų reaktorių, bus supaprastintos EPR2 versijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų