Pereiti į pagrindinį turinį

Praūžė karvių šventė: joms – ypatinga proga

2024-09-04 11:56

Atėjusį rudenį pajunta net karvės. Šveicarijos Alpėse ganomos raguotosios keliamos į ganyklas slėniuose. Proga ypatinga – tam net karvės būna išpuoštos vainikais.

LNK stop kadrai

Gštado kaime, Šveicarijos Alpėse tilindžiavo varpai. Net multimilijonieriai turėjo duoti kelią karvėms – jos čia tikrosios žvaigždės.

Nuo pat ankstaus ryto pamelžtos ir apkaišytos gėlėmis, mat joms – ypatinga proga. Laikydamiesi 800 metų tradicijos, ūkininkai, atėjus rudeniui, parveda bandas iš kalnų ganyklų. Turistai sugužėję į prabangių parduotuvių gatvę filmuoja karves.

Po 20 km žygio iš Alpių ganyklų į slėnį ūkininkai rado laiko net dainoms.

„Promenada tapo pėsčiųjų zona ir staiga joje nebeliko vietinių gyventojų, o tai mane trikdė. Pagalvojau, kaip pasitelkus turizmą grąžinti vietinius. Mūsų kraštas garsėja žemės ūkiu ir jaučiau, jog reikia susieti tai su tradicijomis. Taip ir gimė mintis karvių žygį paversti švente“, – pasakojo festivalio sumanytojas Johannas von Grünigenas.

Karvių varpai tilindžiavo kas pusvalandį – devynios bandos paeiliui žygiavo išpuoštos gėlių vainikais. Žiūrovams laukiant, kol atvyks daugiau raguotųjų, festivalis tęsėsi skambant tradicinei muzikai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Bet nereikia pamiršti ir ožkų. Šiame, dėl sūrių galvą pametusiame regione, gaminama daug ožkų sūrio. Prekiaujama ir kitais Alpių regiono produktais.

„Gera matyti žmones su jų tradiciniais drabužiais – nedažnai išvysi. Panirti į vietinę kultūrą – bene geriausia dalis“, – teigė indas Aditya Reddy Kolli.

Tačiau vietinio maisto kainos gali šokiruoti lankytojus, ypač restoranuose ir kavinėse.

„Negalime sau leisti valgyti nė viename restorane, tad valgėme tiesiog užpilamus makaronus, sėdėdamos ant suoliuko. Atvykome čia tik dėl karvių“, – sakė turistė iš Airijos Jessie Dolliver.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų