Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos ir JAV gynybos ministrai telefonu aptarė eskalacijos mažinimą

2024-07-13 00:08

Rusijos gynybos ministras Andrejus Belousovas ir jo kolega iš JAV Lloydas Austinas kalbėjosi telefonu ir aptarė „galimo eskalavimo“ rizikos mažinimą, penktadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

L. Austinas.
L. Austinas. / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

Skambutis, kurį inicijavo Maskva, įvyko tuo metu, kai tarp abiejų šalių didėja įtampa dėl Vašingtono plano Vokietijoje dislokuoti ilgojo nuotolio raketas. Kremlius perspėjo, kad šis sprendimas gali sukelti Šaltojo karo laikų lygio konfrontaciją.

Rusijos gynybos ministerija pranešime pažymėjo, kad skambučio metu „buvo aptarta grėsmių saugumui prevencija bei galimo eskalavimo rizikos mažinimas“.

Abi pusės sporadiškai suorganizuoja pokalbius telefonu nepaisydamos tvyrančios įtampos dėl karo Ukrainoje. Tarp tokių pokalbių – birželio pabaigoje įvykęs skambutis, kurio metu Maskva papriekaištavo dėl to, kad Vašingtonas tiekia ginklus Kyjivui.

Baltieji rūmai trečiadienį NATO viršūnių susitikimo metu paskelbė, kad atgrasymo tikslais Vokietijoje dislokuos ilgojo nuotolio ginkluotę, įskaitant sparnuotąsias raketas „Tomahawk“.

Kremlius sukritikavo šį sprendimą ir apkaltino Vašingtoną žengus žingsnį naujo Šaltojo karo link ir tiesiogiai dalyvaujant kare Ukrainoje.