Pereiti į pagrindinį turinį

Rusų valstybinė žiniasklaida skelbia apie nuo „Wagner“ maišto nematyto generolo atleidimą

2023-08-23 09:17 diena.lt inf.

Rusijos valstybinė žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadovas generolas Sergejus Surovikinas buvo atleistas iš pareigų.

S. Surovikinas.
S. Surovikinas. / Scanpix nuotr.

Viešumoje jis nesirodė nuo trumpai gyvavusio samdinių grupės „Wagner“ maišto birželį.

Dėl savo negailestingų metodų „generolu Armagedonu“ pramintas S. Surovikinas palaikė glaudžius ryšius su „Wagner“ ir, kaip kalbama, buvo pašalintas iš posto po to, kai samdinių grupė sukilo prieš Rusijos karinę vadovybę.

„Buvęs Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadas Sergejus Surovikinas yra atleistas iš pareigų“, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra RIA citavo savo šaltinį.

Jos pranešime teigiama, kad oro ir kosmoso pajėgų štabo viršininkas generolas pulkininkas Viktoras Afzalovas laikinai pakeis S. Surovikiną.

S. Surovikinas – Maskvos karų, prasidėjusių nuo sovietų invazijos į Afganistaną, veteranas – buvo vienas pagrindinių Maskvos puolimo Ukrainoje vadų ir ilgą laiką buvo laikomas „Wagner“ sąjungininku Gynybos ministerijoje.

Gegužę, kai „Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas įnirtingai kaltino Rusijos kariuomenės vadovybę neaprūpinus jo pajėgų šaudmenimis, S. Surovikinas buvo oficialiai įvardytas kaip „Wagner“ ir kariuomenės tarpininkas.

Naktį iš birželio 23-iosios į 24-ąją, po to, kai J. Prigožinas paragino nuversti Rusijos karinę vadovybę, S. Surovikinas paskelbė labai neįprastą vaizdo kreipimąsi į samdinių grupę.

Nepraėjus nė parai J. Prigožinas apgręžė savo pajėgas, judėjusias Maskvos link, ir susitarė su Kremliumi dėl pasitraukimo į Baltarusiją.

Vėliau S. Surovikinas nesirodė viešumoje, todėl kilo spėlionių, kad jis buvo sulaikytas arba pašalintas iš pareigų.

Liepą vienas Rusijos valdančiosios partijos įstatymų leidėjas ir buvęs karininkas sakė, kad S. Surovikinas „ilsisi ir yra nepasiekiamas“.

Daugiau naujienų