Quantcast

S. Cichanouskaja: Taivanas ir Baltarusija supranta vieni kitus, nes priešinasi diktatūroms

Baltarusijos opozicijos koordinacinės tarybos pirmininkė Sviatlana Cichanouskaja išskirtiniame interviu Taivano naujienų portalui RTI papasakojo, kas ją įkvepia kovoti už demokratiją ir laisvę ir kaip ji padeda baltarusiams išlaikyti savo tapatybę, skatindama kultūros išsaugojimą ir baltarusių kalbą išeivijoje.

S. Cichanouskaja sakė, kad svarbiausia priežastis, dėl kurios ji ir toliau yra Baltarusijos opozicijos aktyvistė, yra įsipareigojimas padėti tiems, kurie paaukojo savo laisvę kaip Aliaksandro Lukašenkos valdžios politiniai kaliniai. Ji pabrėžė, kad milijonai Baltarusijos žmonių ir toliau kovoja, nepaisydami patiriamos priespaudos bei tironijos ir siekia sukurti naują demokratinę šalį dėl savo vaikų.

Opozicijos aktyvistė aiškino, kad baltarusių kalbos, kuri dėl diktatūrinių vyriausybių nuo pat sovietmečio laikų buvo beveik sunaikinta, dabar daugiausia mokoma pogrindyje. Pasak jos, kalba yra baltarusių tapatybė ir tai, kas išskiria jų tautą iš viso pasaulio, taip pat priemonė prieš autoritarinį režimą. S. Cichanouskaja šiuo metu bando atidaryti baltarusių mokyklą išeivijoje gyvenantiems vaikams, tikėdamasi, kad jie netrukus galės grįžti į gimtąją šalį.

Interviu RTI S. Cichanouskaja sakė, kad Taivanas ir Baltarusija supranta viena kitą, nes abi šalys kovoja prieš diktatūras ir siekia demokratijos. Jos teigimu, Baltarusija ir Taivanas gali pasidalyti priemonėmis, skirtomis kovai su autoritarizmu ir jo propaganda, o demokratinių šalių pareiga yra padėti tiems, kurie nėra laisvi.

S, Cichanouskaja 2020 metais kandidatavo į Baltarusijos prezidentus, pasisakydama už konstitucinę reformą, laisvus ir sąžiningus rinkimus bei prezidento kadencijų apribojimą, tačiau buvo priversta pasitraukti į tremtį po to, kai nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka. Rinkimai buvo paskelbti suklastotais ir šiuo metu S. Cichanouskaja vadovauja opozicinei vyriausybei iš Lietuvos ir Lenkijos. Ji susitiko su daugeliu pasaulio lyderių ir toliau pasisako prieš A. Lukašenkos režimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pelėda

Pelėda portretas
"Priešinasi" cikanovska patogiai įsitaisiusi Lietuvoje . Būtų įdomu sužinoti Baltarusijos gyventojų nuomonę apie šią įtartiną "ponią".

Kiek

Kiek  portretas
dar šita padugnė Minsko valgyklos kotletų kepėja cikanavičienė egzistuos iš Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų, kada pagaliau ji bus išvyta iš Lietuvos

Senukas

Senukas portretas
Juk taivanis stakles ginklams parduoda ruskiams.Broileris su kumele tyli kodel neuždaro ambasados.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių