Quantcast

Šaltiniai: JAV administracija informavo Kongresą apie naujus ginklus Izraeliui

  • Teksto dydis:

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija antradienį informavo Kongresą apie 1 mlrd. dolerių (923,8 mln. eurų) vertės ginklų paketą Izraeliui, naujienų agentūrai AFP pranešė oficialūs šaltiniai.

Pranešimas pasirodė praėjus savaitei po to, kai buvo pagrasinta nesuteikti kai kurių ginklų dėl nuogąstavimų, susijusių su izraeliečių kariuomenės puolimo operacija Gazos Ruožo mieste Rafache.

Administracija neoficialiai pranešė apie ginklų paketą Kongresui, kuris turės jį patvirtinti, sakė vienas JAV pareigūnas. Tuo metu vienas Kongreso padėjėjas, taip pat kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, teigė, kad iš JAV ginklų gamintojų nupirkta ginklų už maždaug 1 mlrd. dolerių.

Ginklai būtų įsigyti iš didelio 95 mlrd. dolerių (87,8 mlrd. eurų) paketo, kurį neseniai patvirtino Kongresas ir kuris yra skirtas Ukrainos, Izraelio ir Taivano gynybai remti. J. Bideno administracija ne kartą yra sakiusi, kad planuoja šias lėšas skirti pirkimams iš JAV gamintojų.

Tačiau prieš savaitę JAV lyderis perspėjo, kad gali neperduoti Izraeliui bombų ir artilerijos sviedinių, jei žydų valstybės premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus), nepaisydamas Vašingtono perspėjimų, nurodys pulti Rafachą – pietinį Gazos Ruožo miestą, kur prieglobstį rado daugiau kaip milijonas nuo karo bėgančių palestiniečių.

Praėjusią savaitę J. Bideno administracija taip pat patvirtino, kad pirmą kartą sustabdė siuntą, į kurią įeina bombos, baimindamasi, kad jas panaudojus kils didelis pavojus civiliams Rafache.

Kongresas vis dar gali blokuoti ginklų pardavimą Izraeliui. Demokratų partijos kairiųjų pažiūrų nariai yra pasipiktinę civilių gyventojų aukomis Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kare.

Tačiau, nepaisant pasipriešinimo, visas paketas buvo priimtas; Respublikonų partija beveik vienbalsiai pritarė ginklų Izraeliui teikimui.

Pirmasis apie naująjį ginklų paketą pranešė laikraštis „The Wall Street Journal“. Pranešime teigiama, kad į jį gali būti įtraukta 700 mln. dolerių (646,8 mln. eurų) tankų amunicijai ir 500 mln. dolerių (462 mln. eurų) taktinėms transporto priemonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių