Pereiti į pagrindinį turinį

Sėkmės paslaptis – garbės kodeksas

2009-05-05 09:00

Klausimas kodėl galingų valstybių pajėgoms nepavyksta susidoroti su Somalio piratais, daug kam neduoda ramybės. Pasirodo, jų sėkmę užtikrina griežta veiklos garbės kodekso sistema.

Sukarinta brolija

Dabartiniai Somalio piratai visiškai neatitinka filmuose ir knygose įsigalėjusio nesutramdomų galvažudžių įvaizdžio – tai veikiau sukarinta brolija. Ji turi sudėtingą ir griežtą taisyklių ir bausmių sistemą, o tai padeda disciplinai ir užtikrina jų veiksmų efektyvumą.

Piratų organizaciją sudaro daugybė mažų kuopelių, veikiančių Indijos vandenyno ir Adeno įlankos pakrantėse. Dvi pagrindinės sausumos bazės įsikūrusios Eilo miestelyje Somalio separatistiniame Puntlando regione ir toliau į pietus esančioje Hararderėje.

"Esama šimtai tarpusavyje susijusių mažų kuopelių, – apie organizaciją AFP agentūrai papasakojo Hararderėje gyvenantis piratas Hasanas Shukri. – Kas rytą mes tariamės, keičiamės informacija apie tai, kas vyksta jūroje. Visi pasirengę vieni kitiems padėti."

Buvę savanoriai

Somalio piratų veikla prieš du dešimtmečius prasidėjo kilnesniu amatu – saugoti priekrantės vandenis ir jų išteklius nuo neteisėtos žvejybos. Savanoriai taip pat ginė šalies suverenumą tuo metu, kai centrinė valdžia pradėjo krikti. Ilgainiui pragyvenimo šaltinio ieškantiems savanoriams kilo mintis pasinaudoti jau sukurta organizacija nusikalstamai veiklai. Tačiau jie taip pat stengėsi išlaikyti kiek galima didesnį autoritetą vietos bendruomenėje ir atsiriboti nuo kitų karo vadų vykdomo smurto.

"Dar nesu matęs gaujų, kurios turėtų tokias taisykles. Jie vengia daugelio dalykų, kurie pernelyg paplitę tarp kitų sukarintų grupuočių, – sakė Eilo regiono vyresnysis Mohamedas Sheikhas Issa. – Jie nežagina, neplėšia įkaitų ir jų nežudo. Jie tiesiog laukia, kol bus sumokėta išpirka, ir visada stengiasi viską išspręsti taikiai."

Bausmės greitos ir griežtos

Eile gyvenantis piratų vadeiva Abdi Garadas paaiškino, kad gaujos turi būstinę kalnuose, kurioje lyderiai gali susirinkti pasitarti arba išspręsti tarpusavio nesutarimus. "Turime neįveikiamą tvirtovę, o kai tarp mūsų kyla nesutarimų, ten renkasi visi piratų vadai", – sakė jis AFP.

Slaptoji piratų buveinė yra už kelių kilometrų nuo Eilo esančioje Bedėjaus vietovėje. Ten įsikūręs ir jų teismas. "Mes turime savotišką judrųjį teismą, kuris įsikūręs Bedėjuje. Nusikaltęs piratas greitai nuteisiamas ir nubaudžiamas, nes neturime kalėjimų, kuriuose galėtume juos laikyti", – sakė Abdi Garadas.

Kodekso laikomasi ne tik bendraujant tarpusavyje, bet ir su pagrobtų laivų įgula. "Kiekvienas, pagautas plėšiantis laivo įgulos narius, bus nubaustas. Nušovęs įkaitą iš karto pats būtų nušautas, – sakė piratas Ahmedas Ilkacase. – Aš kadaise buvau užkluptas, kai paėmiau iš įkaito piniginę. Turėjau ją grąžinti, o iš mano grobio dalies buvo išskaičiuoti 25 tūkst. dolerių."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų