Pereiti į pagrindinį turinį

Šnipių ginklai: grožis, melas ir seksas

Priemonės: gerai šnipei nebūtina pasitelkti sekso, nors tai ir labai galingas ginklas.
Priemonės: gerai šnipei nebūtina pasitelkti sekso, nors tai ir labai galingas ginklas. / "Shutterstock" nuotr.

JAV sučiupta rusų šnipė Anna Chapman maudosi šlovės spinduliuose, bet visame pasaulyje yra daugybė slaptų agenčių, kurios naudoja savo žavesį ir protą kaip ginklą, rašo britų savaitraštis "News of The World".

Moterų pranašumas

Pasak ekspertų, Didžioji Britanija turi 3500 žvalgų, ir beveik pusė jų yra moterys. Būtent dailiosios lyties atstovės tampa geriausiomis šnipėmis. Įsidėjusios pistoletus į rankinukus ir lūpdažiuose paslėpusios "blakes", jos drąsiai leidžiasi į pavojingas misijas.

"Šnipės, tokios kaip A.Chapman, naudoja savo seksualumą kaip pranašumą, – aiškino Claire Thomas, knygos "Šnipai: neoficiali MI5 istorija" bendraautorė. – Patraukli ir protinga moteris gali įvilioti vyrą į spąstus ir užmigdyti jo budrumą. Ji lengvai apvynios jį aplink pirštą ir gaus reikalingą informaciją. Jai net nebūtina pasitelkti sekso, nors tai ir labai galingas ginklas."

Nors moterys neturi tiek fizinės jėgos, kiek vyrai, šnipų pasaulyje tai nedidelė problema.

"Šnipinėjimas labiau susijęs su vertingos informacijos rinkimu negu su Džeisono Borno stiliaus kovomis, – paaiškino C.Thomas. – Todėl vyrai agentai neturi pranašumo. Moterys protiškai daug stipresnės už vyrus. Jos geriau išgyvena spaudimą ir kitus dvigubo gyvenimo nemalonumus."

Viena Antrojo pasaulinio karo laikų Vokietijos šnipė slapyvardžiu Ponia Amos buvo taip užsislaptinusi, kad netgi 20 metų santuokoje su ja pragyvenęs vyras nežinojo, kad ji yra agentė.

"Ji apsimetinėjo, kad dirba Karo ministerijoje, – pasakojo C.Thomas. – Ji buvo kukli vidutinio amžiaus moteris, bet šnipinėjo žmones ir rinko informaciją naciams. Ji netgi užverbavo šnipinėti kitas moteris, o vyras visą laiką nieko neįtarė."

Meilės spąstai

Legendinio personažo Džeimso Bondo merginos išvaizda, verčianti praeivius atsisukti, kartais gali tapti kliūtimi šnipo darbe.

"Atsižvelgiant į misiją, agentei gali būti parankiau likti nepastebimai, – teigė C.Thomas. – Bet jeigu tai yra meilės spąstai, kuo seksualesnė šnipė, tuo geriau."

1909 m. įsteigęs Didžiosios Britanijos saugumo tarnybą MI5, seras Vernonas Kellas reikalavo, kad moterys šnipės būtų gerai išauklėtos ir turėtų gražias kojas. Ketvirtajame ir penktajame dešimtmečiuose MI5 slaptųjų agentų viršininkas Maxwellas Knightas verbavo seksualias moteris ir siuntė jas vilioti vyrų, turinčių ryšių su vokiečiais arba rusais.

Viena jų buvo Olga Grey – žavinga blondinė slapyvardžiu Mis X. Antrojo pasaulinio karo metais jai pavyko infiltruotis į šnipų tinklą Vulvičo arsenale – stambiausioje Didžiosios Britanijos karo gamykloje. Ji įsimylėjo savo sekamą komunistą, bet niekada nepamiršo, kokia jos misija.

"Vėlyvą naktį ji įsėlindavo į jo vonią ir fotografuodavo slaptų ginklų planus. Jis nieko neįtarė, o kai buvo areštuotas, labai išgyveno dėl jos išdavystės", – sakė C.Thomas.

Joan Miller irgi pasitelkdavo savo seksualumą kaip ginklą. Antrojo pasaulinio karo metais ji infiltravosi į slaptą antižydišką klubą, kuriam priklausė britų politikai ir aristokratai. Jie susirinkdavo Londone, prašmatniuose Rusijos arbatos namuose, kur gerdavo degtinę, valgydavo ikrus ir svarstydavo, kaip pašalinti žydus iš politikos ir žiniasklaidos aukštumų. Pelniusi klubo narių pasitikėjimą, J.Miller netrukus smogė jiems iš pasalų.

"Kartą jai reikėjo patikrinti savo namus, ar juose nėra klausymosi įrangos, – pasakojo C.Thomas. – Specialiųjų tarnybų pareigūnai iš pradžių atsisakė, bet ji papirko juos nuotrauka, kurioje pozavo dėvinti bikinį."

Gyvenime – keli vaidmenys

Kaip moterys įsigarbina slaptosiose tarnybose? JAV televizijos seriale "Slapyvardis" prie Jennifer Garner personažo tiesiog priėjo paslaptingas vyriškis ir pasiūlė darbą. Bet tikrovėje viskas atrodo ne taip jaudinamai.

Sėkmingai įveikusios kompetencijos testą moterys dalyvauja pokalbiuose ir patikrinimo procedūrose. Kruopščiai nagrinėjama jų praeitis, šeimos nariai ir draugai, taip pat ir seksualinis gyvenimas.

"Moterys dažniau siunčiamos į komandines misijas, kur jos turi lengvai gauti darbą biure ir prieiti prie reikiamų dokumentų arba išgerti su žmonėmis, turinčiais gerų ryšių. Bet jų darbo esmė išlieka ta pati. Jos išnaudoja vyrų savimeilę, priverčia juos pasakyti tai, ką nori žinoti. Vyrai neįtaria keistus klausimus užduodančių moterų taip, kaip įtaria vyrus", – aiškino C.Thomas.

"Moterys įpratusios vaidinti keletą vaidmenų – darbe būti vienu žmogumi, su draugais – kitu, su mylimuoju arba vaikais – trečiu, – aiškino psichologė Funke Baffour. – Mes tai darome nuolat ir turime beveik dvigubą gyvenimą. Moterys taip pat geriau už vyrus meluoja ir saugo paslaptis. Prieš kalbėdamos pagalvojame apie galimus padarinius, todėl mus sunkiau pričiupti."


Garsiausios šnipės

Mata Hari

Šnipe tapusi egzotiškų šokių meistrė Mata Hari šokiruodavo Paryžių nuogais pasirodymais ir linksmybėmis su žinomais meilužiais. Per Pirmąjį pasaulinį karą užverbuota Prancūzijos, 1917 m. ji buvo sušaudyta už tai, kad buvo dviguba agentė ir perduodavo vokiečiams paslaptis, kurios kainavo gyvybę tūkstančiams sąjungininkų karių.

Violette Szabo

Jauna, drąsi ir graži, Violette Szabo po vyro mirties sutiko šnipinėti Antrajame pasauliniame kare Didžiosios Britanijos naudai. Ji rinko slaptą informaciją, žlugdė nacių misijas Prancūzijoje. Ji buvo sučiupta vokiečių kareivių po mūšio, per kurį iššaudė visą turėtą amuniciją. Nugabenta į Ravensbruko koncentracijos stovyklą, ji savo atvirai demonstruojamu nepaklusimu įkvėpė kitus kalinius, ir tai nulėmė jos likimą – vos 23 metų šnipei buvo įvykdyta egzekucija.

Virginia Hall

Po nacių invazijos Paryžiuje gyvenusi amerikietė Virginia Hall išvyko į Londoną, kur buvo užverbuota specialiųjų tarnybų. Ji įgijo moters, galinčios pasprukti iš klastingiausių nacių spąstų, reputaciją. Jos didvyriškos misijos tampa dar įspūdingesnės turint galvoje faktą, kad V.Hall dar 1930 m. neteko vienos kojos ir vaikščiojo su mediniu protezu. Po Antrojo pasaulinio karo ji dirbo JAV Centrinėje žvalgybos valdyboje ir mirė 1982 m., būdama 78-erių.

Nancy Wake

Kai prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, Nancy dirbo žurnaliste Prancūzijoje. Ji iš karto įsitraukė į Prancūzijos pasipriešinimo gretas, o netrukus sukūrė tokį efektyvų šnipų tinklą, kad gestapas siūlė milijonus už jos galvą. Šnipinėdama ji naudojosi ne tik protiniais, bet ir fiziniais savo sugebėjimais. Pasakojama, kad ji savo rankomis nužudė vokiečių kareivį. Po karo penkios šalys apdovanojo ją aukščiausiais civiliniais apdovanojimais.

Krystyna Skarbek

Lenkijoje gimusios Krystynos Skarbek įspūdingas išradingumas per šešerius metus, kai ji dirbo britams, pavertė ją viena sėkmingiausių Antrojo pasaulinio karo šnipių, kuri vykdė misijas Lenkijoje, Prancūzijoje ir Egipte. Ji susilaukė didelio pripažinimo po to, kai išgelbėjo Anglijos specialiųjų operacijų agentų gyvybę, kuriems gestapas turėjo įvykdyti egzekuciją. Po karo K.Skarbek tapo nereikalinga nei savo šaliai, nei britams. 1952 m. pavydus meilužis nužudė ją savo namuose Londone.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų