Pereiti į pagrindinį turinį

Stebuklas neįvyko

2009-05-24 09:00

Rusijai ir ES nepavyko užglaistyti aštrių kampų. Lyderių susitikimą Tolimuosiuose Rytuose esančiame Chabarovske lydėjo šypsenos ir diplomatiškai pareikšti abipusiai priekaištai.

Priminė ir "Družbą"

ES neketina atsisakyti savo Energetikos chartijos sutarties dėl ryšių su Rytų Europa, kurią kritikuoja Rusija, vakar pareiškė Europos Komisijos vadovas José Manuelis Barroso.

"Mes atviri diskusijoms dėl Rusijos pateiktų pasiūlymų, tačiau jos turi vykti vadovaujantis esamais susitarimais, negriaunant, nedarant spaudimo sistemai, kuri jau yra", – sakė J.M.Barroso per viršūnių susitikimą su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

ES energetikos komisaras Andris Piebalgas priminė Rusijai ir įšalusį naftotiekio "Družba" klausimą.

"Mes norėtume toliau gauti naftos šiuo naftotiekiu. Manome, kad jis yra vienas pagrindinių tiekimo maršrutų, – kalbėjo A.Piebalgas. – ES niekada neleis sau žengti žingsnių, kurie galėtų pakenkti naftos tiekimui šiuo vamzdynu."

"Na, ir kas?"

D.Medvedevas pareiškė, jog energetika nėra Maskvos ir ES konfliktų laukas, ir pabrėžė, kad šioje srityje turi būti bendradarbiaujama civilizuotai ir jam reikia parengti naujus teisinius pagrindus.

"Energetika – tai ne konfliktų laukas. Priešingai, ji mus turi vienyti, nes milijonams europiečių užtikrina patogų gyvenimą", – pareiškė Rusijos vadovas.

Kalbėdamas apie būsimą Rusijos bendradarbiavimą energetikos srityje, jis pabrėžė būtinybę parengti "visa apimančius tokio bendradarbiavimo teisinius pagrindus."

"Net jeigu Rusija dalyvautų Energetikos chartijoje ir sutartyje prie Energetikos chartijos, na, ir kas?" – pabrėžė D.Medvedevas ir pridūrė, kad turi abejonių, ar Ukraina gali atsiskaityti už pateiktas dujas.

Priekaištavo dėl partnerystės

Be to, Maskva sunerimusi, kad kai kurios valstybės mėgina panaudoti Rytų partnerystės programą kaip partnerystę prieš Rusiją.

"Mus, pasakysiu atvirai, glumina tai, kad kai kurios valstybės šią partnerystę supranta kaip partnerystę prieš Rusiją", – sakė D.Medvedevas.

Jis pareiškė, kad neturi omenyje Bendrijos vadovybės. "Kalbama apie kitas valstybes, – pabrėžė Rusijos prezidentas. – Tačiau mes nenorėtume, kad Rytų partnerystė virstų partneryste prieš Rusiją."

Rusija nedalyvauja ES Rytų partnerystės programoje. Į šį projektą ES įtraukė Ukrainą, Gruziją, Baltarusiją ir kai kurias kitas šalis.

"Yra visokių pavyzdžių. Mes palaikome partnerystės santykius su Šiaurės Atlanto aljansu. Tačiau, nepaisant specialios santykių formos, per šių santykių išbandymus ši forma pasirodė esanti silpna. Ir mėginti dabar atkurti Rusijos ir NATO tarpusavio santykius yra ganėtinai sunku", – sakė D.Medvedevas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų