Pereiti į pagrindinį turinį

Švedija prašo NATO skirti daugiau dėmesio Kinijai, kad būtų galima užsitikrinti JAV paramą

2024-07-19 00:36

Švedija antradienį paragino NATO skirti daugiau dėmesio Kinijai, kad būtų galima užsitikrinti Jungtinių Valstijų paramą.

 Tobiasas Billstromas
Tobiasas Billstromas / Scanpix nuotr.

Toks raginimas nuskambėjo po to, kai kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas garsiai sukritikavo Aljansą.

Atvykęs į Vašingtoną dalyvauti jubiliejiniame 75-ajame NATO viršūnių susitikime, naujausios Aljanso narės aukščiausias diplomatas pareiškė, kad NATO be JAV būtų „neįsivaizduojama“ ir stokotų patikimumo.

„Jei norite, kad jūsų partneris galvotų apie dalykus, kurie, jūsų manymu, yra problema, turite pademonstruoti įsipareigojimą jų problemoms, o Amerikos žmonėms dėl akivaizdžių priežasčių labiau rūpi ne Rusijos, o Kinijos keliama grėsmė“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Tobiasas Billstromas.

Pasak jo, Azija „taip pat turėtų būti pripažinta NATO rūpesčių ir galvos skausmų dalimi“.

Eksprezidentas D. Trumpas, kuris siekia sugrįžti į Baltuosius rūmus, yra ne kartą pavadinęs NATO nesąžininga našta Jungtinėms Valstijoms, o kai kurie jo patarėjai tvirtina, kad Ukraina atitraukia dėmesį nuo didesnių iššūkių, kuriuos kelia Kinija.

Dabartinis JAV vadovas Joe Bidenas yra paraginęs NATO skirti didesnį dėmesį Azijai ir į Vašingtone rengiamą viršūnių susitikimą pakvietė Japonijos, Pietų Korėjos, Australijos ir Naujosios Zelandijos lyderius.

Anksčiau antradienį Kinija užsipuolė NATO – šios šalies užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas apkaltino Aljansą naudojantis „Kinija kaip dingstimi judėti į Rytus, į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, bei kurstyti įtampą regione“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas prieš viršūnių susitikimą dar kartą apkaltino Kiniją remiant Rusijos karą Ukrainoje.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)