Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje: mums reikia ne tarpininkų, o sąjungininkų

2024-09-16 13:36 diena.lt inf.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Oleksijus Makejevas pasisako prieš siūlymą tarpininkavimui tarp Kyjivo ir Maskvos sudaryti tarptautinę kontaktinę grupę. „Kad priartėtume prie tikros taikos, mums reikia ne kontaktinių grupių, o kitos taikos konferencijos, kuri pakviestų visas pasaulio šalis siekti teisingos taikos“, – sakė jis vokiečių RND žiniasklaidos grupės laikraščiams.

Oleksijus Makejevas
Oleksijus Makejevas / Scanpix nuotr.

„Kad susigrąžintume taiką ir priverstume Rusiją diplomatinėmis priemonėmis pasiekti taiką, mums reikia ne tarpininkų, o sąjungininkų“, – pabrėžė ambasadorius. Vienintelis kelias į teisingą ir ilgalaikę taiką, anot jo, yra Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pateiktas dešimties punktų planas.

Vokietijos socialdemokratų frakcijos parlamente vadovas Rolfas Mützenichas savaitgalį iškėlė kontaktinės grupės idėją. Jis tai susiejo su V. Zelenskio ir kanclerio Olafo Scholzo teiginiais, kad būtina intensyvinti taikos pastangas ir kad kitame taikos viršūnių susitikime turėtų dalyvauti ir Rusija.

„Mano nuomone, dabar metas Vakarų sąjungininkams inicijuoti kontaktinę grupę, kad būtų pradėtas procesas“, – sakė R. Mützenichas. Anot jo, tokios grupės narėmis galėtų būti, pavyzdžiui, Kinija, Indija, Turkija ir Brazilija. Kontaktinės grupės darbas „gali būti visai perspektyvus, ir ji gali suvaidinti svarbų tarpininko vaidmenį“, – kalbėjo politikas.

Daugiau naujienų