Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos likimas atsidūrė tautos rankose

Ukrainos likimas atsidūrė tautos rankose
Ukrainos likimas atsidūrė tautos rankose / "Reuters" nuotr.

Ukrainos prezidentas ryžosi desperatiškam žingsniui, kuris gali sužlugdyti jaunos demokratijos ambicijas. Gruodį šalyje vyks pirmalaikiai rinkimai.

Ragino tautą pasisakyti

"Susiklosčius padėčiai, kai parlamentinės jėgos atsidūrė aklavietėje, savo žodį turi tarti tauta, – per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus trečiadienio vakarą pareiškė Viktoras Juščenka. – Raginu būti aktyvius visus Ukrainos rinkėjus, visus mąstančius žmones, visus Ukrainos piliečius ir visus Ukrainos patriotus – spręsti, be abejo, turite jūs. Jums tenka didžiausia šioje valstybėje atsakomybė, nes jūs renkate į valdžią Ukrainos politikus."

Regionų partijos lyderis Viktoras Janukovyčius pavadino prezidento sprendimą varpo dūžiu, kuris skamba dabartinei valdžiai, ir pareiškė, kad jo partija pasirengusi rinkimams. O Julijos Tymošenko bloko juristai tikina, kad teisėtas parlamento paleidimo laikas dar neatėjo, ir ketina užginčyti V.Juščenkos sprendimą teisme.
Prezidentas paskelbė, kad pirmalaikiai parlamento rinkimai vyks gruodžio 7 d.

Užsipuolė buvusią sąjungininkę

V.Juščenka per televiziją sakė, kad "oranžinė" koalicija žlugo dėl politikų asmeninių ambicijų ir valdžios troškimo. Kaltę dėl politinės krizės jis suvertė premjerei Julijai Tymošenko ir priešiškoms išorės jėgoms.

"Gresiant galimiems pavojams iš išorės, buvo pradėti įgyvendinti ne Ukrainos scenarijai – neprincipingi ir iš esmės priešiški. Matome ir kitą pavojų, iš išorės atneštą tendenciją – pasikėsinimą suskaldyti nacionalines demokratines jėgas. Tai vinis, kuri sąmoningai kalama į mūsų kūną. Pats Julijos Tymošenko blokas tapo savo lyderių įkaitu. Nes jie gali paaukoti viską – kalbą, saugumą, mūsų ateitį Europoje", – sakė V.Juščenka.

"Oranžinė" koalicija, kurią sudarė Julijos Tymošenko blokas ir prezidentą remiantis susivienijimas "Mūsų Ukraina-Liaudies savigyna" (MU-LS), žlugo praėjusį mėnesį V.Juščenkos partijai pasitraukus iš valdančiosios koalicijos. Tai ji padarė protestuodama dėl J.Tymošenko sprendimo paremti prorusiškos opozicijos siūlymą apriboti prezidento galias.

Narystė pakibo ant plauko

Sociologų tyrimai rodo, kad naujų parlamento rinkimų – jau trečių per pastaruosius trejus metus – idėja nepopuliari tarp Ukrainos piliečių. O ekspertai įspėja, kad rinkimai nepakeis jėgų santykio parlamente, o tik pareikalaus nereikalingų išlaidų pasaulinės finansų krizės sąlygomis ir gali sutrukdyti valstybei šiemet prisijungti prie NATO narystės veiksmų plano.

Ukraina tikėjosi gauti Aljanso kvietimą gruodį, per NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą. Tačiau šią savaitę JAV ambasadorius Ukrainoje Williamas Tayloras pareiškė, kad vidinis šios šalies nestabilumas privers kai kuriuos Aljanso narius suabejoti, ar Kijevas tam pasiruošęs.

Penkeri metai – penkeri rinkimai

Po 2004 m. prezidento rinkimų ir abejotinos V.Janukovyčiaus pergalės Ukrainoje kilo "oranžinė" revoliucija. V.Juščenkos ir J.Tymošenko vadovaujamos demokratinės jėgos pasiekė, kad būtų surengtas naujas balsavimas. Jį laimėjo V.Juščenka.

"Oranžinė" koalicija gyvavo mažiau nei metus. 2005 m. rugsėjį prezidentas atstatydino J.Tymošenko vyriausybę. 2006 m. parlamento rinkimuose daugiausia balsų surinko Regionų partija, jos lyderis V.Janukovyčius tapo premjeru.

2007 m. pavasarį V.Juščenka paleido parlamentą, apkaltinęs jį konstitucijos pažeidimu. Po pirmalaikių rinkimų J.Tymošenko, per balsavimą tik keliais procentais atsilikusi nuo Regionų partijos, grįžo į premjero postą.

Šių metų rugsėjį "oranžinė" koalicija vėl žlugo. Partijoms per mėnesį nesugebėjus sudaryti naujos daugumos, prezidentas paskelbė pirmalaikius parlamento rinkimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų