Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos prezidentūra kaltinama spaudimu populiariam šalies naujienų portalui

2024-10-11 15:08 diena.lt inf.

Ukrainos prezidentūra šią savaitę apkaltinta spaudimu vienam pagrindinių šalies naujienų leidinių „Ukrajinska Pravda“.

Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / Scanpix nuotr.

Ketvirtadienį įstatymų leidėjai paragino prokurorus patikrinti šį kaltinimą.

Trečiadienį leidinys apkaltino prezidento Volodymyro Zelenskio administraciją spaudimu siekiant daryti įtaką redakcijos politikai.

Žiniasklaidos laisvė yra opus klausimas Ukrainoje, kurios valdžia stengiasi demokratizuoti padėtį po to, kai 2014 metais buvo nuverstas prorusiškas prezidentas.

„Ukrajinska Pravda“ teigė, kad šis klausimas „ypač piktina“ Rusijos invazijos metu, „kai mūsų bendra kova už išlikimą ir demokratines vertybes yra svarbiausia“.

Leidinys apkaltino prezidentūrą uždraudus valstybės pareigūnams bendrauti su jo žurnalistais ir darant spaudimą bendrovėms, kad šios „nutrauktų reklaminį bendradarbiavimą“ su šiuo leidiniu, kuris yra vienas populiariausių Ukrainoje.

Įstatymų leidėjas Jaroslavas Jurčyšynas, parlamento žodžio laisvės komiteto vadovas, paprašė prokuratūros ir policijos patikrinti kaltinimus.

Jis sakė, kad jei kaltinimai yra teisingi, už „spaudimą žiniasklaidai atsakingi asmenys turi būti nubausti“.

Ukrainos žurnalistų asociacija „Mediaruch“ ketvirtadienį paragino V. Zelenskį padaryti viską, kas įmanoma, kad „būtų nutrauktas bet kurio valstybės pareigūno spaudimas žiniasklaidai“.

„Ukrajinska Pravda“ yra vienas skaitomiausių Ukrainos naujienų portalų.

2021-aisiais jį nusipirko Čekijos verslininkas Tomašas Fiala, kuriam šalyje priklauso nemažai turto, įskaitant kitą įtakingą žiniasklaidos priemonę.

Vienas iš jos įkūrėjų Georgijus Gongadzė 2000 metais buvo pagrobtas aukšto rango policijos pareigūnų ir rastas nužudytas viename iš Kyjivo rajonų esančiame miške.

2016-aisiais Rusijos ir Baltarusijos žurnalistas veteranas Pavelas Šeremetas, „Ukrajinska pravda“ bendradarbis, žuvo, kai Kyjivo centre jo automobilyje sprogo bomba.

Ši žmogžudystė vis dar neišaiškinta.

Daugiau naujienų