Pereiti į pagrindinį turinį

V. Orbanas nori surengti Ukrainos ir Rusijos „taikos viršūnių susitikimą“

2024-09-30 17:06 diena.lt inf.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas vedė intensyvias derybas su Kinijos ir Brazilijos atstovais, siekdamas surengti Ukrainos ir Rusijos „taikos viršūnių susitikimą“.

Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / Scanpix nuotr.

Tai pirmadienį pranešė leidinys „Euronews“, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Praėjusią savaitę JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose Vengrijos lyderis tyliai dirbo salėje, prašydamas Kiniją ir Braziliją prisijungti prie jo organizuojant taikos viršūnių susitikimą, kad Maskvą ir Kyjivą būtų galima susodinti prie derybų stalo“, – sakoma pranešime.

V. Orbanas užsibrėžė tikslą surengti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino „taikos viršūnių susitikimą“ su tarptautinių partnerių pagalba.

Esą jo planus parėmė 15 šalių. Šiuo metu tariamasi dėl galimo „taikos viršūnių susitikimo“ vietos. Pažymima, kad jame, be Vengrijos, Kinijos ir Brazilijos, taip pat dalyvaus Prancūzija ir Šveicarija.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas. Charles'is Michelis priekaištavo V. Orbanui dėl jo „taikos misijos“ Ukrainai ir priminė, kad ES Tarybai pirmininkaujanti Vengrija neatlieka jokio vaidmens atstovaujant Europos Sąjungai tarptautinėje arenoje ir negavo jokio mandato vesti derybas ES vardu.

Daugiau naujienų