Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietijos užsienio reikalų ministrė atvyko į Vidurinio Rytus

2024-09-05 12:46 diena.lt inf.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock vėlyvą trečiadienį pradėjo diplomatinę kelionę po Vidurinius Rytus, šalims siekiant susitarti dėl karo Gazos Ruože pabaigos.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock / Scanpix nuotr.

Po to, kai Izraelio kariuomenė tunelyje Gazos Ruože rado šešis nužudytus įkaitus, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu vis labiau spaudžiamas susitarti dėl kovų nutraukimo.

A. Baerbock tvirtino, kad šis košmariškas karas turi baigtis, ir paragino dėti visas pastangas, kad „būtų pasiektos humanitarinės paliaubos, kurios leistų išlaisvinti įkaitus ir nutraukti žūtis“.

Gegužę Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno pasiūlytas ugnies nutraukimo planas „dabar pagaliau turi būti priimtas“, sakė A. Baerbock.

Nuo spalio 7-osios islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, kuris sukėlė karą, tai bus devintoji A. Baerbock kelionė į Izraelį ir vienuoliktoji į Vidurinius Rytus.

A. Baerbock pirmiausia išvyko į Saudo Arabiją, kur ketvirtadienį susitiko su užsienio reikalų ministru Faisalu bin Farhanu.

Ministrai turėjo aptarti „dramatišką padėtį regione“ ir „tebesitęsiančius radikalių islamistų husių kovotojų iš Jemeno išpuolius prieš tarptautinę laivybą“, trečiadienį sakė ministerijos atstovė spaudai Kathrin Deschauer.

Po to A. Baerbock vyks į Jordaniją ir susitiks su kolega Aymanu Safadi, kad aptartų „konkrečiai humanitarinės pagalbos Gazos Ruožo gyventojams koordinavimo klausimą“.

Vėliau ji nuvyks į Izraelį, kur susitiks su užsienio reikalų ministru Israeliu Katzu, o tada apsilankys okupuotame Vakarų Krante, kur pastaruoju metu vyko smarkūs susirėmimai.

Ten ji susitiks su palestiniečių ministru pirmininku Mohammedu Mustafa  ir aptars, „kaip būtų galima užkirsti kelią gresiančiam smurto eskalavimui Vakarų Krante“.

„Nieko nepasieksime, jei nauja jaunoji karta bus radikalizuota, nes turės stebėti destrukciją prie savo namų slenksčio, – sakė A. Baerbock. – Palestiniečiai turi teisę gyventi saugiai ir oriai.“

Kaip rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiais, spalio 7-osios „Hamas“ išpuolis Izraelyje nulėmė 1 205 žmonių, daugiausia civilių, žūtį. Tarp jų yra nelaisvėje nužudyti įkaitai.

Izraelio kampanija prieš „Hamas“ nuo spalio 7 dienos Gazos Ruože pražudė mažiausiai 40 861 žmogų, pranešė teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija. Jungtinių Tautų teisių biuras teigia, kad dauguma žuvusiųjų yra moterys ir vaikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų