Pereiti į pagrindinį turinį

10 dienų po taifūno: pagalba dar nepasiekė visų nukentėjusiųjų Filipinuose

Reuters nuotr.

Daugumą Filipinų gyventojų, nukentėjusių nuo supertaifūno Hajan, jau pasiekė pagalbos paketai, valdžia renčia laikinas palapines ir pradeda atstatymo darbus. Tačiau Jungtinės Tautos vis (JT) dar skaičiuoja žuvusiuosius, kol kas oficialus jų skaičius – daugiau nei 4000.

Dešimt dienų po stipriausio sausumą pasiekusio taifūno namų netekę Filipinų gyventojai glaudžiasi palapinėse, kurias valdžia per kelis mėnesius žada pakeisti į namelius iš lengvųjų medžiagų.

Ieškoti tūkstančių dingusiųjų žada nukentėjusiuosius lankantis prezidentas Benigno Aquino III. Audros padarinius likviduoja 25 tūkst. Filipinų pareigūnų, jiems talkina tūkstančiai nevyriausybinių organizacijų savanorių, užsienio karinės pajėgos.

JT oficialiai suskaičiavo daugiau nei 4000 žuvusiųjų, tačiau spėja, kad skaičius padvigubės suradus aukas stipriai nukentėjusioje Leitos saloje.

„Kai padėtį įvertinome pirmą kartą, pastebėjome kad pagalbos reikia 2,5 mln. žmonių. Mes pasiekėme beveik 1,9 mln., bet daug žmonių pagalbos dar laukia“, – teigia JT atstovė Ertharin Cousin.

Pagalbą dalyti trukdo taifūno suniokoti keliai, oro uostai, bet labiausiai – geografija. Filipinai yra salų šalis – jų čia daugiau kaip 7000. Ten, kur pagalba pasiekė žmones, gyvenimas bando grįžti į įprastas vėžes.

Katastrofos simboliu virtęs Taklobano miestas atnaujino bankomatų veiklą, iki audros tai buvo vienas sparčiausiai augančių miestų šalyje. O tikintieji už savo šalį melstis grįžta į apgriuvusias bažnyčias.

„Pamažu mūsų žmonės susitvarkys, kartu su pagalba iš užsienio atsistosime ant kojų“, – teigia Palo arkivyskupas Johnas Du.

Katalikų Filipinuose daugiau nei 70 mln., tai ketvirta pagal katalikų skaičių šalis pasaulyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų