Pereiti į pagrindinį turinį

JAV įspėja Afganistano prezidentą: iš šalies gali būti išvesti visi kariai

2013-11-26 08:14
BNS inf.
Afganistane sprogus pakelės bombai žuvo aštuonios moterys ir vaikas
Afganistane sprogus pakelės bombai žuvo aštuonios moterys ir vaikas / AFP nuotr.

JAV prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais įspėjo Afganistano prezidentą, kad Vašingtonas negali laukti, kai šalyje įvyks valstybės vadovo rinkimai, po kurių žadama pasirašyti svarbų saugumo susitarimą, ir sakė, jog po 2014-ųjų čia gali nebelikti amerikiečių karių.

„Jei (sutartis) nebus skubiai pasirašyta, JAV neturės kito pasirinkimo ir turės pradėti planuoti laikotarpį po 2014-ųjų be JAV ir NATO karių Afganistane“, – sakė Susan Rice (Sjuzan Rais) Afganistano prezidentui Hamidui Karzai (Hamidui Karzajui).

Apie jų pokalbio turinį pirmadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Ambasadorė S.Rice pabrėžė,... kad (sutarties) pasirašymo atidėjimas iki kitų metų rinkimų yra neperspektyvus“, rašoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Prezidento patarėja buvo susitikusi su H.Karzai baigdama trijų dienų vizitą Kabule.

Vašingtonas buvo pasirengęs pasirašyti susitarimą iš karto po to, kai jį patvirtino afganų genčių vyresniųjų asamblėja Loja Džirga, paraginusi prezidentą nedelsiant pasirašyti šį saugumo paktą, sakė S.Rice.

Pasak prezidento patarėjos, atsakydamas į tai H.Karzai iškėlė naujų sąlygų ir leido suprasti, jog neketina greitai pasirašyti Dvišalio saugumo susitarimo.

S.Rice pabrėžė, jog delsimas pasirašyti susitarimą, kuriuo siekiama garantuoti teisinę apsaugą Afganistane po 2014 metų liksiantiems amerikiečių kariams, „nesuteiks Jungtinėms Valstijoms ir NATO sąjungininkėms aiškumo, kuris reikalingas planuojant galimą karinio kontingento buvimą toje šalyje po 2014-ųjų“.

“(Delsimas) taip pat nesuteikia afganams tikrumo dėl ateities, kurio jie nusipelno, tais kritiškais mėnesiais, likusiais iki rinkimų“, – sakė S.Rice per vakarienę su H.Karzai.

Ji taip pat įspėjo, kad „nepasirašius Dvišalio saugumo susitarimo, kils grėsmė NATO ir kitų šalių įsipareigojimams dėl pagalbos, kurie buvo duoti Čikagos ir Tokijo konferencijose 2012 metais.

Didžioji asamblėja Loja Džirga, į kurią susirinko pustrečio tūkstančio afganų genčių vadų, bendruomenių lyderių ir įtakingų politikų, sekmadienį triuškinama balsų dauguma patvirtino saugumo susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis, kuriame numatyta, kad dalis amerikiečių karinio kontingento liks Afganistane po 2014 metų.

2014-aisiais iš Afganistano bus išvestos beveik visos čia dislokuotos NATO kovinės pajėgos – 75 tūkst. karių.

H.Karzai ketvirtadienį pradėdamas Loją Džirgą suerzino Vašingtoną pareiškęs, kad nori atidėti susitarimo pasirašymą iki kitų metų balandžio, kai bus sėkmingai įvykę prezidento rinkimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų