Pereiti į pagrindinį turinį

Moterys reikalauja tyrimo dėl protestuotojų mirties per Arabų pavasario metines

2015-01-29 14:23 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Kairo centre ketvirtadienį susirinkusios protestuotojos reikalavo pradėti tyrimą dėl aktyvistės Shaimaa Sabbagh (Šaimos Sabag) ir kitų demonstrantų mirties per susirėmimą su Egipto saugumo pajėgomis 2011 metų sukilimo ketvirtųjų metinių minėjimo laikotarpiu.

Sh.Sabbagh žuvo per eitynes sausio 25 dienos minėjimo išvakarėse, dar 25 žmonės žuvo sekmadienį per demonstracijas, minint daugiametį šalies diktatorių Hosni Mubarką (Hosnį Mubaraką) nuvertusio visuomenės sukilimo metines.

Protestuotojos susirinko prie sostinės Tahriro aikštės, netoli tos vietos, kur buvo nužudyta Sh.Sabbagh, skanduodamos „Vidaus reikalų ministerija yra žudikai“, ir laikydamos plakatus su vidaus reikalų ministro Mohamedo Ibrahimo atvaizdu su užrašu „žudikas“.

Į 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku turėjusią prasidėti demonstraciją susirinko maždaug 100 žmonių. Protestuotojos stengėsi neblokuoti gatvių ir būriavosi ant šaligatvių.

Kitoje gatvės pusėje prie policijos pareigūnų stovėjo būrelis vyrų, kurie rodė nepadorius ženklus rankomis ir vadino protestuotojas „šunimis“ bei kitais necenzūriniais žodžiais. Viena iš demonstracijos organizatorių sakė, kad į ją buvo kviečiamos tik moterys, baiminantis, jog į protestuotojų būrį gali įsiskverbti civiliais drabužiais persirengę saugumo agentai.

Nepaisant prezidento Abdel Fattaho al Sisi (Abdel Fatajo Sisi) pradėto susidorojimo su savo priešininkais, nesvarbu, ar jie būtų islamistai, ar liberalai, šalyje atsinaujino gatvių protestai.

Saugumo pajėgos šiurkščiai malšina bet kokį nepaklusnumą Egipte po 2013 metų liepos, kai tuometis armijos vadas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) nuvertė islamiško judėjimo „Musulmonų brolija“ palaikomą demokratiškai išrinktą prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį), kilus dideliems protestams prieš jo valdymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų