Pereiti į pagrindinį turinį

P. Porošenka: derybos Minske – viena paskutinių galimybių susitarti dėl paliaubų

2015-02-11 08:31 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių susitikimas, kurį trečiadienį planuojama surengti Baltarusijos sostinėje, bus viena paskutiniųjų galimybių paskelbti paliaubas Rytų Ukrainoje, pareiškė prezidentas Petro Porošenka.

„Susitikimas Minske yra viena iš paskutinių galimybių paskelbti besąlygiškas paliaubas ir atitraukti sunkiąją artileriją“ iš konflikto zonos, sakė prezidentas antradienį per susitikimą su Ispanijos užsienio reikalų ministru Jose Manueliu Garcia-Margallo (Chosė Manueliu Garsija-Margalju).

P.Porošenka nurodė, kad ruošiantis trečiadienio susitikimui Minske vadinamuoju Normandijos formatu, Kijevo pastangos glaudžiai koordinuojamos su Berlynu ir Paryžiumi.

Jis taip pat pabrėžė, kad neįmanoma pasiekti pažangos sprendžiant šią krizę, kai tęsiasi raketų atakos, panašios į antradienį prorusiškų separatistų surengtą smūgį Kijevo vyriausybės kontroliuojamame Kramatorsko mieste, per kurį žuvo 15 žmonių.

Ispanijos užsienio reikalų ministras savo ruožtu sakė, kad Madridas pasisako už Europos Sąjungos vienybę reiškiant solidarumą su Ukraina.

„Galite mumis pasikliauti. Mes niekada nepripažinsime jokių žingsnių, prieštaraujančių jūsų šalies konstitucijai“, – sakė jis.

Kiek vėliau antradienį P.Porošenka telefonu aptarė padėtį Ukrainos rytuose su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama).

„Prezidentai gyrė Vokietijos ir Prancūzijos indėlį pastangose pasiekti tvarų ir taikų sprendinį šiame konflikte“, – sakoma pareiškime, paskelbtame Baltųjų rūmų tinklalapyje.

Abu lyderiai taip pat sutarė, kad Rusija privalo laikytis įsipareigojimų, prisiimtų pagal pernai rugsėjį Minske sudarytą paliaubų susitarimą, kuris turėtų likti derybomis pasiekto sprendinio pagrindu.

Be to, P.Porošenka ir B.Obama susitarė toliau glaudžiai derinti veiksmus po trečiadienį Minske įvyksiančio keturšalio viršūnių susitikimo.

Daugiau naujienų