Pereiti į pagrindinį turinį

Apklausa Lenkijoje: Ukraina turi leisti ekshumuoti Voluinės žudynių aukas, kad galėtų įstoti į ES

2024-09-30 10:11 diena.lt inf.

Ukraina turi leisti ekshumuoti Voluinės žudynių aukas, jei nori įstoti į Europos Sąjungą, rodo visuomenės nuomonių apklausa.

Scanpix nuotr.

Sekmadienį paskelbtoje naujienų svetainės rp.pl apklausoje nurodoma, kad taip mano 52,6 proc. respondentų. Priešingai manė 19,6 proc. apklaustųjų, o likę 27,8 proc. neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Apklausa buvo atlikta po to, kai prieš keletą savaičių ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ir jo pavaduotojas Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas griežtai pareiškė, kad Lenkija negalės pritarti Ukrainos priėmimui į ES, kol Varšuva ir Kyjivas neišspręs istorinių ginčų dėl Voluinės žudynių.

Voluinės žudynės jau daugelį dešimtmečių yra sunkus Ukrainos ir Lenkijos santykių klausimas. Varšuva šiuos tragiškus įvykius vertina kaip genocidą ir etninį valymą, o Kyjivas dažnai su tokiu aiškinimu nesutinka. Lenkijos nacionalinės atminties instituto duomenimis, 1943-1944 metais Voluinės ir Rytų Galicijos regionuose prieškario rytų Lenkijoje (šiandien Vakarų Ukrainos dalis) ultranacionalistinė Ukrainos nacionalistų organizacija (OUN) išžudė apie 100 000 lenkų.

2017 metų pavasarį Ukraina uždraudė visas Voluinės žudynių aukų ekshumacijas, kurias Lenkija atliko Ukrainoje, po to, kai Hrušovicėje, pietryčių Lenkijoje, buvo pašalintas paminklas Ukrainos sukilėlių armijai (UPA).

Daugiau naujienų