Pereiti į pagrindinį turinį

Atsargos majoras: visi karai nesitęsia mėnesį ar du, jie tęsiasi metų metus ir dešimtmečius

2022-10-13 16:27 diena.lt inf.

Ar bus kada įmanoma sužinoti tiesą, kas susprogdino Krymo tiltą, LNK mėgino atsakyti Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis.

Scanpix nuotr.

Dėl Krymo tilto sprogimo Rusija trečiadienį sulaikė aštuonis įtariamuosius. Pasak FSB, Tarp įtariamųjų yra penki rusai ir trys Ukrainos bei Armėnijos piliečiai, tačiau daugiau informacijos nepateikiama. Vis dėlto, pasak D. Antanaičio, Rusijos išvados dėl Krymo tilto susprogdinimo yra nesvarbi informacija.

„Rusijos versijos yra perteklinė informacija, visiškai nesvarbu, ką Rusija sako. Juolab kad rusams reikėjo kažkokio preteksto, kad dar labiau sužadintų savo piliečius, kad jie keršytų ukrainiečiams ir pan. Tai, ką sako Rusija, – absoliučiai nesvarbu. Esmė yra rezultatas. O rezultatas toks, kad Krymo tiltas tiek apgadintas, kad rusai nebegali daugiau tokiu mastu gabenti šaudmenų, amunicijos, žmonių žudyti ukrainiečių“, – pabrėžė jis.

Po sprogimo praėjo tik šešios dienos. Anot D. Antanaičio, per tokį trumpą laiką neįmanoma spėti atlikti tyrimo ir įvardinti kaltuosius.

„Pagalvokime logiškai. Sprogo tiltas, yra chaosas. Turi atvažiuoti aukšto lygio tyrėjai, tai užtrunka. Tu turi surinkti visus įrodymus ant tilto, turi padaryti visų tų dalykų ekspertizę, nustatyti duomenis. Pagal tuos duomenis tu turi pradėti ieškoti ryšio. Turint omenyje, kad Rusija praktiškai atsijungė nuo Europos ir pasaulio interneto, per kelias dienas padaryti tokio masto tyrimą yra visiškai neįmanoma“, – pabrėžė majoras.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Dabar susidariusi tokia situacija, kad vieni kaltina kitus: Rusija – Ukrainą, o Ukraina sako, kad tai – pačios Rusijos darbas. Kaip aiškino D. Antanaitis, per karą objektyviai sprogimo ištirti neįmanoma.

„Jeigu tai padarė Ukrainos kariuomenė, tai tikrai yra po slaptumo žyma. Mes apie tai galėsime sužinoti tik kai karas baigsis Ukrainos pergale. Jei tai padarė rusai, mes to taip pat nesužinosime. Mano nuomone, tai – perteklinė informacija. Esminė informacija yra ta, kad rusai nebegali tinkamai aprūpinti savo kariuomenės Ukrainoje“, – tvirtino pašnekovas.

Jis aptarė FSB pateiktas išvadas, kam jos gali būti naudingos.

„Prisiminkime rusų propagandisto Aleksandro Dugino dukters sprogimą. Praktiškai kitą dieną jau buvo nustatyta kaltininkė – Ukrainos pilietė, kuri išvažiavo į Estiją. Lygiai tas pats ir čia. Rusai nori kuo greičiau pateikti atsakymus savo bendruomenei. Ilgas tyrimas žudo Rusijos teisėsaugą ir valdžią“, – aiškino majoras.

Krymo tiltas tiek apgadintas, kad rusai nebegali daugiau tokiu mastu gabenti šaudmenų, amunicijos, žmonių.

Anot krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, šiuo tiltu buvo gabenama iki 75 proc. visų karinių atsargų Rusijos kariuomenei okupuotoje Ukrainoje. Šiuo metu geležinkeliu ką nors gabenti praktiškai neįmanoma. Pasak D. Antanaičio, geležinkelis – vienas iš svarbiausių sunkiausius krovinius galintis gabenti kelias.

„Iš viešų šaltinių matėme, kad yra atidaryta tik viena juosta. Ja gali pravažiuoti tik lengvieji automobiliai. Turint omenyje, kiek rusai sunaudoja amunicijos šiame kare, rusams tai – ypač svarbus dalykas. Rusai dabar gali gabenti baržomis ir laivais, tačiau ukrainiečiai irgi turi priešlaivines raketas. Be to, perskirstyti logistiką yra labai sudėtinga, turint omenyje, kokiomis apimtimis Rusija leidžia amuniciją į Ukrainą tam, kad galėtų toliau žudyti ukrainiečius“, – sakė pašnekovas.

Iškart po šio tilto sprogimo paleistos masinės Rusijos raketos į Ukrainą nesiliauja iki šiol.

„Karas toliau tęsis. Prisiminkime ir pirmas dienas, pirmas savaites, kada buvo dar didesnis Ukrainos apšaudymas. Taip, rusai toliau šaudys. Jiems reikia parodyti savo lojalumą V. Putinui. Bet vienas dalykas yra norai, o kitas – galimybės. Panašiai, kaip senas žmogus nori parodyti, kad yra jaunas, bet jis nieko nebesugeba. Rusija toliau šaudys savo raketas, o raketų trūksta. Rusija toliau save skandina, toliau naudoja savo resursus“, – kalbėjo D. Antanaitis.

„Aš nežinau Rusijos atsargų dydžio, tačiau iš viešų šaltinių prieinamos informacijos manau, kad resursai, kurie buvo skirti Ukrainai, buvo sunaudoti per pirmas kelias savaites. Dabar rusai naudoja savo rezervus. Taip pat nepamirškime Baltarusijos, kuri irgi tiekia ginkluotę. Aš nežinau, kiek šis karas gali tęstis, bet visi karai nesitęsia mėnesį ar du, jie tęsiasi metų metus ir dešimtmečius“, – pridūrė jis.

Daugiau naujienų