Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio kariuomenė: mirtino naujakurių išpuolio Vakarų Krante nepavyko sustabdyti

2024-08-28 21:41 diena.lt inf.

Izraelio kariuomenė trečiadienį pareiškė, kad jos atsakas į anksčiau šį mėnesį okupuotame Vakarų Krante įvykdytą naujakurių išpuolį, per kurį, palestiniečių pareigūnų teigimu, žuvo vienas žmogus, buvo nesėkmingas.

AP nuotr.

Rugpjūčio 15 dieną, karo Gazos Ruože metu smarkiai išaugus smurtui palestiniečių teritorijoje ir didėjant tarptautiniam susirūpinimui dėl padažnėjusių žydų naujakurių išpuolių, šiauriniame okupuoto Vakarų Kranto Džito kaime buvo surengtas reidas. 

Generolas majoras Avi Bluthas (Avis Blutas), okupuotame Vakarų Krante veikiančios kariuomenės Centrinės vadavietės vadas, pareiškime teigė, kad šis išpuolis buvo „labai rimtas teroro incidentas, per kurį izraeliečiai tyčia siekė pakenkti Džito kaimo gyventojams, o mums nepavyko atvykti anksčiau, kad juos apsaugotume“.

Džito gyventojai teigė, kad apie 100 peiliais ir šaunamaisiais ginklais ginkluotų naujakurių padeginėjo automobilius ir namus kaime. Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per išpuolį buvo nušautas 23 metų palestinietis Rašidas Sada (Rašidas Sada). 

Praėjusią savaitę Izraelio policija ir vidaus saugumo tarnyba „Šin Bet“ pranešė, kad dėl šio incidento sulaikė keturis įtariamuosius teroristiniais veiksmais.

Trečiadienį kariuomenė paskelbė savo tyrimo santrauką, kurioje teigiama, kad pirmieji į įvykio vietą atvykę kariai „nesugebėjo visapusiškai įvertinti padėties“ ir „turėjo veikti ryžtingiau“.

Kariuomenės pranešime teigiama, kad šaudymas, per kurį žuvo R. Sada ir buvo sužeistas kitas palestinietis, įvyko prieš tai, kai Izraelio pajėgoms pavyko išsklaidyti užpuolikus.

„Kariai veikė ryžtingai, rizikuodami savo gyvybe, sulaikė riaušininkus ir išstūmė juos iš miesto, naudodami minios išvaikymo priemones ir šaudydami į orą“, – sakoma pareiškime

„Praėjus pusvalandžiui nuo incidento pradžios, visi izraeliečiai buvo išvežti iš miesto.“

A. Bluthas teigė, kad byla „nebus baigta, kol kaltininkai nebus patraukti baudžiamojon atsakomybėn“.

Vakarų Krante, kurį Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų, smurtas suintensyvėjo po to, kai spalio 7 dienos islamistų išpuolis prieš žydų valstybę išprovokavo Izraelio ir „Hamas“ karą Gazos Ruože.

Pagal tarptautinę teisę visos žydų nausėdijos, pastatytos okupuotame Vakarų Krante, kur gyvena apie 490 tūkst. žmonių, laikomos neteisėtomis. Jungtinės Tautos jas laiko kliūtimi, neleidžiančia Izraeliui susitaikyti su palestiniečiais. 

Palestiniečių duomenimis, nuo spalio 7-osios okupuotame Vakarų Krante Izraelio pajėgos arba naujakuriai nužudė mažiausiai 660 palestiniečių.

Izraelis nurodo, kad per tą patį laikotarpį palestiniečių išpuoliai Vakarų Krante pareikalavo mažiausiai 19 izraeliečių karių ir civilių gyvybių.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų