Pereiti į pagrindinį turinį

JAV analitikai: Brazilija ir Kinija siekia Rusijai naudingos taikos

2024-09-10 11:46 diena.lt inf.

Brazilija ir Kinija stumia savo šešių punktų Ukrainos krizės politinio sureguliavimo taikos planą, kurio pagrindiniai principai yra palankūs Rusijai, teigia Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Scanpix nuotr.

Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitiko su kolegomis iš Brazilijos ir Indijos Mauro Vieira ir Subrahmanyamu Jaishankaru Rusijos ir Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos susitikimo Saudo Arabijoje kuluaruose ir aptarė karą Ukrainoje.

S. Lavrovas „pakartojo Kremliaus naratyvus, demonstruodamas Rusijos nenorą pradėti sąžiningas derybas su Ukraina“, „ultimatumu“ vadino tarptautinės teisės principais grindžiamą Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulę ir sakė, kad „Rusija niekada rimtai nesvarstė šio plano“.

ISW teigimu, Brazilija ir Kinija plėtoja savo Ukrainos krizės politinio sureguliavimo planą, kurio pagrindiniai principai naudingi Rusijai. Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi neseniai dar kartą patvirtino, kad Indija remia taiką Ukrainoje, grindžiamą tarptautinės teisės principais, tokiais kaip pagarba teritoriniam vientisumui ir valstybių suverenitetui. Be to, Ukrainos pareigūnai anksčiau atvirai kvietė Rusijos atstovą dalyvauti antrajame viršūnių susitikime dėl taikos, vėliau šiais metais vyksiančiame Ukrainoje.

Anksčiau ISW analitikai rašė, kad šiuo metu Vladimiras Putinas atmeta bet kokias taikos derybas, nes karas išsiplėtė į Rusijos žemę. JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas įsitikinęs, kad Rusijos karas Ukrainoje galiausiai baigsis derybomis, tačiau sunku nuspėti, kada tai galėtų įvykti.

Daugiau naujienų