Pereiti į pagrindinį turinį

Košmaras Graikijoje pareikalavo ir pirmosios gyvybės: negalėjau kvėpuoti, matyti savo namo

2024-08-13 12:51

Graikiją siaubia miškų gaisrai. Iš Atėnų apylinkių jau evakavosi tūkstančiai gyventojų, stiprus vėjas gaisro liepsnas neša Graikijos sostinės link.

Scanpix nuotr.

Šalies klimato krizių ir civilinės saugos ministras dar šeštadienį įspėjo, kad dėl karščių, vėjo gūsių ir sausros pusei šalies gali kilti didelis gaisrų pavojus. 30 kilometrų ilgio gaisras sparčiai slenka Atėnų link, o liepsnos kai kur kyla į daugiau kaip 25 metrų aukštį.

„Noriu pabrėžti, kad į gaisrą Varnave reagavome nedelsdami, orlaiviai išskrido praėjus vos penkioms minutėms, kai prasidėjo gaisras, o pirmosios sausumos pajėgos atvyko per septynias minutes. Įvykio vietoje dirbo gausios pajėgos – 29 orlaiviai, o ugniagesių skaičius viršijo 500“, – šnekėjo Graikijos klimato krizių ir civilinės saugos ministras Vasilis Kikilijas.

Su liepsnomis kovoja beveik 700 ugniagesių ir daugiau kaip 30 orlaivių. Nepaisant pastangų, gaisras toliau sparčiai plinta, vėjas vėl uždegė ugnį 40 skirtingų vietų.

Pareigūnai, nuo gaisro bėgantiems žmonėms, atidarė Atėnų šiaurėje esantį olimpinį stadioną. Didelėse regiono ligoninėse paskelbta ekstremali parengtis. Gyventojai – išsigandę.

„Mes labai bijome ugnies. Bandome, ką nors daryti patys, gaisrą gesinti su vandens siurbliais ir laukiame čia“, – nurodė pašnekovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Vėjas pūtė tai į vieną, tai į kitą pusę, dūmai dusino. Aš negalėjau matyti, mano akys ašarojo, negalėjau kvėpuoti, negalėjau matyti savo namo. Šiuo metu atstumas iki mano namo – 60 metrų, per gaisrą namo nesimatė. Nesimatė net sraigtasparnio, kuris pylė vandenį. Galėjau tai tik girdėti, nieko daugiau“, – pasakojo kitas pašnekovas.

„Aš įsirengsiu didelį vandens rezervuarą, nėra kito kelio. Kiekviename name turėtų būti įrengtas vandens rezervuaras. Valdžia turėtų liepti kiekvienam žmogui namuose turėti bent 30 kubinių metrų rezervuarą bei reikalingą įrangą. Tik taip galėsime išgelbėti savo namus“, – šnekėjo vyras.

„Visomis jėgomis stengsimės, kol gaisras bus suvaldytas ir užgesinta paskutinė liepsna“, – tikino V. Kikilijas.

Aš įsirengsiu didelį vandens rezervuarą, nėra kito kelio.

Gaisrai kilo per didelius Viduržemio jūros regiono vasaros karščius. Vasaros metu šalis itin pažeidžiama gaisrų, o šiuo metu jų kyla kasdien.

Pražudė žmogų

Anksti antradienį išdegusioje Atėnų gamykloje buvo rasti moters palaikai, pranešė valstybinė naujienų agentūra ANA, – manoma, kad tai pirmoji žmogaus gyvybė, kurios pareikalavo pragaištingas miško gaisras, nusiaubęs miesto šiaurės rytinius priemiesčius.

Moteris, kuriai, kaip spėjama, yra apie 60 metų, buvo aptikta gamyklos pastate Patima Halandriou vietovėje, priklausančioje savivaldybei, kuri pirmadienį buvo iš dalies evakuota.

Mažiausiai vienas ugniagesys kovoje su liepsnomis patyrė rimtų nudegimų, o dar vienas buvo hospitalizuotas dėl kvėpavimo sutrikimų, pirmadienį informavo ugniagesių atstovas Vassilis Vathrakogiannis. Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo sekmadienio pagalba buvo suteikta 66 asmenims, patyrusiems su gaisrais susijusių sužalojimų.

Antradienį laukiama pastiprinimo iš keleto Europos Sąjungos šalių, taip pat Serbijos ir Turkijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų