Pereiti į pagrindinį turinį

Kyjivas siunčia 45 autobusus evakuoti civilių iš Mariupolio

2022-03-31 07:52

Kyjivas ketvirtadienį siunčia 45 autobusus evakuoti civilių iš apsiausto Mariupolio uostamiesčio, Rusijos gynybos ministerijai ten paskelbus lokalias paliaubas, pranešė Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščuk.

„Šiąnakt Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas mus informavo, kad Rusija pasirengusi atverti“ humanitarinį koridorių iš Mariupolio į Zaporižią per rusų pajėgų kontroliuojamą Berdiansko uostą, sakė ji platformoje „Telegram“ paskelbtame vaizdo pranešime.

„Siunčiame 45 autobusus šiam koridoriui“, – pridūrė ji.

Pasak vicepremjerės, 17 autobusų jau išvyko į Mariupolį iš Zaporižios, nutolusios maždaug 220 km į šiaurės vakarus.

Dar 28 autobusai laukia leidimo kirsti Rusijos patikros punktą Vasylivkoje, netoli Zaporižios.

„Padarysime viską, kas įmanoma, kad autobusai šiandien atvyktų į Mariupolį ir paimtų žmones, kurie dar nespėjo išvykti iš miesto“, – sakė I. Vereščuk.

Kol kas, Rusijai nesilaikant susitarimų dėl centralizuotos evakuacijos, civiliai gyventojai iš Mariupolio galėjo išvykti tik savo automobiliais, o tai labai pavojinga.

Strategiškai svarbų pietinį uostamiestį Rusijos pajėgos apsupo ir apšaudo nuo vasario pabaigos.

Žmonės, kuriems pavyko pabėgti, ir nevyriausybinės organizacijos pasakoja, kad sąlygos ten yra katastrofiškos: civiliai gyventojai glaudžiasi rūsiuose, neturi vandens, maisto ir ryšių, o gatvėse guli palikti lavonai.

Vėlai trečiadienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad nuo ketvirtadienio 10 val. (vietos ir Lietuvos laiku) bus atidarytas humanitarinis koridorius iš Mariupolio į Zaporižią per Rusijos kontroliuojamą Berdianską.

„Kad ši humanitarinė operacija būtų sėkminga, siūlome ją vykdyti tiesiogiai dalyvaujant Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biurui (UNHCR) ir Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui (TRKK)", – sakoma ministerijos pranešime.

Gynybos ministerija paprašė Kyjivo užtikrinti „besąlygišką paliaubų laikymąsi“ ir iki ketvirtadienio 6 val. raštu pranešti apie tai Rusijos pusei, UNHCR ir TRKK.

Maskva taip pat paprašė Ukrainos kariuomenės įsipareigoti užtikrinti autobusų konvojų saugumą nustatytame koridoriuje.

I. Vereščuk sakė, kad Ukrainos pajėgos „patvirtino, jog užtikrins ugnies nutraukimą“.

Ketvirtadienį buvo susitarta dėl kitų dviejų evakuacijos koridorių: iš Melitopolio į Zaporižią ir iš Enerhodaro, kur yra didžiausia Ukrainos atominė elektrinė, į Zaporižią.

Raudonasis Kryžius pareiškė, kad penktadienį ruošiasi sudaryti sąlygas civiliams gyventojams saugiai išvykti iš apgulto Ukrainos Mariupolio miesto, jei visos šalys sutiks su sąlygomis.

„Labai svarbu, kad ši operacija įvyktų. Nuo jos priklauso dešimčių tūkstančių žmonių Mariupolyje gyvybės“, – sakoma TRKK pareiškime.

Mariupolyje apgriautas Raudonojo Kryžiaus sandėlis

Rusijos pajėgoms intensyviai apšaudant apsiaustą ir smarkiai nukentėjusį Ukrainos pietrytinį Mariupolio uostamiestį, buvo apgriautas Raudonojo Kryžiaus sandėlis, pranešama ketvirtadienį.

Bendrovės „Planet Labs PBC“ palydovų padarytos nuotraukos, kurias išanalizavo naujienų agentūra AP, rodo aiškią žalą sandėlio, esančio netoli Kalmiuso upės žiočių, stogui. Ant šio sandėlio viršaus buvo nupieštas raudonas kryžius.

Kovo 21 dieną padarytose nuotraukose matosi mažiausiai viena skylė, tikriausiai likusi po apšaudymo, o trečiadienį padarytose nuotraukose tokių skylių stoge aiškiai matyti keturios. Raudonas kryžius ant sandėlio stogo yra bent nuo 2021 metų rugpjūčio pabaigos, rodo palydovinės nuotraukos.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) anksčiau kovo mėnesį iš šio sandėlio išdalijo visą savo pagalbą ir nuo kovo 15-osios toje vietoje nebuvo organizacijos darbuotojų, sakoma TRKK pranešime.

Mariupolyje kovojantis Ukrainos Nacionalinės gvardijos specialiųjų operacijų pulkas „Azov“ kaltina Rusijos pajėgas apšaudžius TRKK pastatą. Rusija kol kas to nėra pripažinusi.

Į Ukrainą vasario pabaigoje įsiveržusios Rusijos pajėgos strategiškai svarbų Mariupolį visiškai apsupo kovo 2-ąją. Mieste, kuris yra nuolat apšaudomas ir bombarduojamas, jau žuvo mažiausiai 5 tūkst. žmonių, nurodė pareigūnai, bet perspėjo, kad tikrasis aukų skaičius gali būti dvigubai didesnis.

Prie Azovo jūros esantį Mariupolį, kur prieš karą gyveno maždaug 430 tūkst. žmonių, Rusijos pajėgos intensyviai apšaudo ištisas savaites. Šiame mieste rusai smogė gimdymo namams, ugniagesių objektams, civilių namams.

Pagalbos grupės reguliariai ragino Rusiją suteikti prieigą prieš Mariupolio, kur sąlygos tapo „pragariškos“. Ukrainos pareigūnai savo ruožtu kaltino rusų pajėgas prievarta deportuojant miesto gyventojus į Rusiją.

Daugiau naujienų