Pereiti į pagrindinį turinį

Latvijoje nuo Rusijos invazijos į Ukrainą kibernetinių incidentų padaugėjo 40 procentų

2024-10-16 09:16 diena.lt inf.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą kibernetinių incidentų Latvijoje padaugėjo 40 proc., o atakų prieš valstybės institucijas ir ypatingos svarbos infrastruktūrą – keturis kartus.

Pixabay nuotr.

Apie tai naujienų agentūrai LETA pranešė informacinių technologijų saugumo incidentų prevencijos padalinio „Cert.lv“ atstovai.

Nuo 2022-ųjų sausio Latvija priskiriama prie aukštą kibernetinio saugumo grėsmės lygį turinčių valstybių. Kai kurios atakos yra politiškai motyvuotos ir laikomos reakcija į politinius sprendimus ar veiksmus, susijusius su parama Ukrainai.

Antrąjį šių metų ketvirtį kibernetinių įsilaužimų bandymų skaičius šalyje pasiekė aukščiausią lygį per dvejus metus, o nuo metų pradžios jų padaugėjo 56 procentais.

Tuo pačiu metu „Cert.lv“ atstovai pabrėžia, kad, nepaisant didelio kibernetinių įsilaužėlių dėmesio, iki šiol pavyksta sėkmingai apsisaugoti nuo šių atakų.

„Cert.lv“ vadovė Baiba Kaškina pabrėžia, kad viena kibernetinė ataka gali paralyžiuoti visos organizacijos ar įmonės veiklą arba smarkiai paveikti gyventojams svarbių paslaugų teikimą.

Kol kas „Cert.lv“, bendradarbiaudamas su technologijų bendrove „Tet“, Latvijos valstybiniu radijo ir televizijos centru (LVRTC) ir kitais operatoriais, sugebėjo išvengti rimtesnio poveikio šalies svarbiausiai infrastruktūrai.

„Pastarieji dveji metai aiškiai parodė, kaip svarbu sukurti aktyvią ir patikimą apsaugos sistemą, taip pat turėti veiksmų planą tam atvejui, jei įstaiga ar įmonė taptų kibernetinių įsilaužėlių taikiniu“, – sakė B. Kaškina.

„Cert.lv“ atkreipia dėmesį į tai, kad įmonės paprastai tampa kibernetinių įsilaužėlių taikiniais ne tik tada, kai juos domina įmonės ištekliai ar finansai, bet ir tada, kai renkasi įmones kaip vartus, per kuriuos jie gali patekti į valstybines institucijas ar svarbiausių paslaugų teikėjus.

Tai reiškia, kad ne tik viešasis sektorius, bet ir privačiojo sektoriaus įmonės turi skirti daugiau dėmesio kibernetiniam saugumui, kad būtų išlaikytas aukštas bendro nacionalinio kibernetinio saugumo lygis ir gyventojams toliau nenutrūkstamai būtų teikiamos paslaugos.

„Cert.lv“ teigia ir toliau aktyviai bendradarbiaujanti su valstybinėmis ir privačiomis įmonėmis, kad padėtų užkirsti kelią kibernetinėms atakoms ir sustiprinti bendrą kibernetinį saugumą. Anot atstovų, dabartinė situacija reikalauja, kad kiekviena įmonė skirtų didesnį dėmesį savo skaitmeninių sistemų apsaugai.

„Cert.lv“ ragina įmones reguliariai atlikti saugumo auditą, didinti darbuotojų informuotumą apie kibernetines grėsmes ir nuolat atnaujinti saugumo sistemas.

„Cert.lv“ yra Latvijos universiteto Matematikos ir informatikos instituto padalinys, kurio tikslas – palaikyti vieningą elektroninėje informacinėje erdvėje vykstančių veiksmų vaizdą, teikti pagalbą užkertant kelią informacinių technologijų saugumo incidentams arba koordinuojant jų prevenciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų