Pereiti į pagrindinį turinį

Po išpuolio prieš gynybos firmą Turkija smogė kurdų kovotojams Irake ir Sirijoje

2024-10-24 07:21
BNS inf.

Turkija paskelbė, kad trečiadienį sudavė smūgių kurdų kovotojams Irake ir Sirijoje, apkaltinusi juos dėl išpuolio prieš vieną gynybos firmą netoli Ankaros.

Scanpix nuotr.

Per ataką, kurią, vyriausybės teigimu, tikriausiai įvykdė uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), žuvo penki žmonės, o dar 22 žmonės buvo sužeisti.

Po kelių valandų „buvo įvykdyta oro operacija prieš teroristų taikinius Irako šiaurėje ir Sirijoje“, sakoma turkų Gynybos ministerijos pareiškime.

„Sėkmingai sunaikinti iš viso 32 teroristų taikiniai“, – sakė ministerija ir pridūrė, kad operacija tęsiama.

PKK, kurią Turkija ir jos sąjungininkės Vakaruose laiko teroristine grupuote, dešimtmečius vykdo sukilimą prieš Turkijos valstybę. PKK turi nemažai užnugario bazių Irako ir Sirijos kurdų regionuose.

Per smūgius išprovokavusią ataką, maždaug 15 val. 30 min., valstybinės kompanijos „Turkish Aerospace Industries“ (TAI) būstinę už 40 km į šiaurę nuo Ankaros sudrebino didžiulis sprogimas.

Po sprogimo į dangų kilo dūmų stulpas, girdėjosi šaudant, pranešė turkų žiniasklaida. Vidaus reikalų ministras Ali Yerlikaya (Ali Jerlikaja) netrukus paskelbė, kad tai buvo teroristinė ataka.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), kuris tuo metu Rusijoje vedė derybas su prezidentu Vladimiru Putinu, pasmerkė „bjaurų teroristinį išpuolį“ prieš Turkijos gynybos pramonę ir „mūsų šalies išlikimą“.

Užpuolikai neutralizuoti

A. Yerlikaya nurodė, kad trijų sužeistųjų būklė yra kritinė ir kad du užpuolikai, „moteris ir vyras, buvo neutralizuoti“.

Atsakomybės už išpuolį niekas neprisiėmė, bet A. Yerlikaya sakė: „Tai, kaip šitas veiksmas buvo įvykdytas, (rodo), kad jis, labai tikėtina, susijęs su PKK.“

Pasak ministro, toliau bandoma identifikuoti kaltininkus.

Gynybos ministras Yasaras Guleras (Jašaras Giuleras) taip pat kaltino, jo žodžiais, PKK niekšus.

„Jie, kaip visada, bandė sutrikdyti mūsų šalies ramybę niekinga ir negarbinga ataka (...). Mes priversime juos kentėti už tai, ką jie padarė“, – sakė ministras.

Turkijos viceprezidentas Cevdetas Yilmazas (Dževdetas Jilmazas) sakė, kad keturi per ataką žuvę žmonės yra TAI darbuotojai ir kad penktoji auka yra taksi vairuotojas. Ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad užpuolikai jį nužudė ir pasiėmė jo taksi automobilį atakai įvykdyti.

Dialogo su PKK perspektyva

Ataka buvo įvykdyta tokiu metu, kai Turkijos politinis isteblišmentas, regis, buvo linkęs siekti suderėto politinio sprendimo dešimtmečius trunkančiam konfliktui su kurdų kovotojais.

Į atakos laiką dėmesį atkreipė ir pagrindinė prokurdiška partija „Dem“ – trečia didžiausia jėga šalies parlamente. Pasak jos, „pažymėtina, kad ataka įvykdyta kaip tik tokiu metu, kai turkų visuomenė kalbėjo apie sprendimą ir dialogo galimybę“.

Antradienį kraštutinių dešiniųjų partijos MHP, kuri priklauso R. T. Erdogano valdančiajai koalicijai, lyderis pakvietė kalinamą PKK lyderį Abdullah Ocalaną (Abdulą Edžalaną) kreiptis į parlamentą ir paskelbti apie savo judėjimo paleidimą.

PKK sukilimas prieš Turkijos valstybę vyksta nuo 1984 metų ir pareikalavo dešimčių tūkstančių gyvybių. A. Ocalanas vienutėje kalinamas nuo 1999-ųjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų