Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzijos oro uoste sulaikytas „Telegram“ generalinis direktorius P. Durovas

2024-08-25 10:40 diena.lt inf.

Prancūzijos policija šeštadienį netoli Paryžiaus esančiame oro uoste sulaikė „Telegram“ įkūrėją ir generalinį direktorių Pavelą Durovą dėl įtariamų nusikaltimų, susijusių su populiaria susirašinėjimo programėle, pranešė pareigūnai.

Pavelas Durovas
Pavelas Durovas / Scanpix nuotr.

39-erių Rusijoje gimęs milijardierius, turintis Prancūzijos pilietybę, šeštadienio vakarą buvo sulaikytas Le Buržė oro uoste į šiaurę nuo Paryžiaus, naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš pareigūnų, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Jis buvo ką tik atvykęs iš Azerbaidžano sostinės Baku, nurodė kitas su byla susijęs šaltinis.

P. Durovas sekmadienį turėtų stoti prieš teismą.

Prancūzijos agentūra OFMIN, kuriai pavesta užkirsti kelią smurtui prieš nepilnamečius, išdavė P. Durovo arešto orderį, teigė vienas iš bylai artimų šaltinių.

OFMIN koordinuoja preliminarų tyrimą dėl įtariamų nusikaltimų, įskaitant sukčiavimą, prekybą narkotikais, patyčias internete, organizuotą nusikalstamumą ir terorizmo skatinimą,

P. Durovas įtariamas nesiėmęs veiksmų, kad užkirstų kelią nusikalstamam naudojimuisi jo platforma.

„Užtenka „Telegram“ nebaudžiamumo“, – sakė vienas iš tyrėjų ir pridūrė, kad juos nustebino, jog P. Durovas atvyko į Paryžių žinodamas, kad yra ieškomas.

Platforma, saugojusi teisę į privatumą internete

Dubajuje įsikūrusi užšifruotų pranešimų siuntimo programėlė tapo alternatyva JAV priklausančioms platformoms, kurios buvo kritikuojamos dėl komercinio asmens duomenų naudojimo.

„Telegram“ įsipareigojo niekada neatskleisti jokios informacijos apie savo naudotojus.

Balandį duodamas retą interviu dešiniojo sparno pokalbių laidos vedėjui Tuckeriui Carlsonui (Takeriui Karlsonui), P. Durovas sakė, kad idėja sukurti užšifruotų pranešimų siuntimo platformą jam kilo po to, kai dirbdamas socialiniame tinkle „VK“ patyrė Rusijos valdžios spaudimą.

P. Durovas taip pat sukūrė socialinį tinklą VK ir jį pardavė 2014 metais, prieš išvykdamas iš Rusijos.

Jis sakė, kad prieš apsigyvendamas Dubajuje, bandė įsikurti Berlyne, Londone, Singapūre ir San Franciske. P. Durovas Dubajų gyrė už verslui palankią aplinką ir neutralumą.

Žmonėms „patinka nepriklausomybė. Jiems taip pat patinka privatumas, laisvė, (yra) daugybė priežasčių, kodėl kas nors pereina prie „Telegram“, – T. Carlsonui sakė P. Durovas.

Tuo metu jis teigė, kad platforma turi daugiau nei 900 mln. aktyvių naudotojų.

JAE įsikūrusi „Telegram“ galėjo išvengti turinio moderavimo taisyklių tuo metu, kai Vakarų šalys spaudžia dideles platformas pašalinti bet kokį neteisėtą turinį.

„Telegram“ leidžia kurti grupes, kuriose gali būti iki 200 tūkst. narių. Dėl to per šią platformą lengviau skleisti melagingą informaciją, o naudotojai gali platinti neonacistinį, pedofilinį, konspiracinį ir teroristinį turinį.

Konkuruojanti pranešimų siuntimo paslauga „WhatsApp“ 2019 metais įvedė pasaulinius pranešimų persiuntimo apribojimus po to, kai buvo apkaltinta tuo, kad sudarė sąlygas skleisti melagingą informaciją Indijoje. Šioje platformoje pasklidę neteisingi gandai Indijoje išprovokavo virtinę linčo teismų.

Rusija kaltina Prancūziją atsisakymu bendradarbiauti

Rusijos ambasada Paryžiuje sekmadienį apkaltino Prancūzijos pareigūnus atsisakymu bendradarbiauti po to, kai buvo sulaikytas pranešimų siuntimo platformos „Telegram“ įkūrėjas ir generalinis direktorius P. Durovas.

Rusijos ir kitų šalių pilietybes turintis P. Durovas šeštadienį buvo sulaikytas Paryžiaus Le Buržė oro uoste ir sekmadienį turėjo stoti prieš teismą dėl nusikaltimų, susijusių su „Telegram“ taisyklėmis.

„Nedelsdami paprašėme Prancūzijos pareigūnų paaiškinti šio sulaikymo priežastis ir pareikalavome, kad būtų apsaugotos jo teisės ir suteikta konsulinė prieiga. Iki šiol Prancūzijos pusė atsisako bendradarbiauti šiuo klausimu“, – sakoma ambasados pareiškime, kuriuo pasidalijo naujienų agentūra „Ria Novosti“.

P. Durovas įtariamas nesiėmęs veiksmų, kad užkirstų kelią nusikalstamam naudojimuisi jo platforma.

Pasklidus žiniai apie P. Durovo sulaikymą, Rusijos pareigūnai suskubo jo ginti.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova sakė, kad Maskva paprašė suteikti konsulinę prieigą prie 39-erių P. Durovo. Ji pridūrė, kad jis turi tik prancūzų pilietybę, tačiau, pasak M. Zacharovos, „Prancūzija mano, kad tai yra pagrindinė jo pilietybė“.

A. Zacharova atkreipė dėmesį, kad kai 2018-aisiais Rusijoje keliems metams buvo užblokuota „Telegram“, teisių gynimo grupės pasmerkė šį žingsnį ir paklausė: „Kaip manote, ar jie (teisių gynimo grupės) skambins į Paryžių ir reikalaus jį paleisti, ar šį kartą prikąs liežuvį?“

Kiti Rusijos pareigūnai kaltina Prancūziją cenzūra.

Rusijos žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova sakė, kad „akivaizdu, jog tikroji P. Durovo arešto priežastis – bandymas uždaryti „Telegram“ kaip interneto šaltinį, kuriame galima sužinoti tiesą apie pasaulio įvykius.“

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas nurodė, kad kartą „labai seniai“ paklausė P. Durovo, kodėl jis nenori dirbti su Rusijos valdžios institucijomis, ir pasakė, kad jis turės „rimtų problemų“.

Jis pridūrė, kad „Telegram“ įkūrėjas „padarė klaidą“ išvykdamas į užsienį ir kad jis turėtų suprasti, jog pasirinkti tėvynę tiesiog nėra įmanoma.

„Telegram“ yra plačiai naudojama Rusijoje ir populiari tarp valstybės pareigūnų.

Tuo tarpu įtakinga valstybinės televizijos laidų vedėja Margarita Simonjan paragino žmones ištrinti savo susirašinėjimus „Telegram“.

„Visi, kurie įpratę naudotis „Telegram“ jautriems susirašinėjimams ir (arba) pokalbiams, dabar turėtų ištrinti tuos pokalbius ir daugiau to nedaryti“, – socialiniuose tinkluose rašė ji.

M. Simonjan pridūrė, kad P. Durovas buvo sulaikytas esą siekiant priversti jį perduoti „Telegram“ valdymą kitiems asmenims. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų