Pereiti į pagrindinį turinį

Šiaurės Korėjoje per savaitę mobilizuoti daugiau nei milijonas žmonių

2024-10-16 09:26 diena.lt inf.

Šiaurės Korėja trečiadienį pareiškė, kad daugiau kaip milijonas jaunuolių užsirašė į kariuomenę arba sugrįžo į ją šią savaitę, t. y. po to, kai Pchenjanas apkaltino Seulo kariuomenę siunčiant dronus į jo oro erdvę.

Scanpix nuotr.

Pchenjanas antradienį susprogdino abi Korėjas jungiančius itin simbolinius kelius bei geležinkelius, perspėjęs, kad bet kokie tolesni dronų skrydžiai bus laikomi karo paskelbimu, ir įsakė pasienyje esantiems kariams būti pasirengus šaudyti.

Seulas iš pradžių neigė siuntęs dronus, tačiau Pchenjanas tvirtina turintis „aiškių įrodymų“ apie oficialų kampanijos pobūdį – jos metu, kaip teigiama, virš Šiaurės Korėjos sostinės buvo mėtomi prieš režimą nukreipti propagandiniai lapeliai.

„Milijonai jaunų žmonių įsitraukė į nacionalinę kovą, kad sunaikintų ROK (Korėjos Respublikos – red.) padugnes, įvykdžiusias rimtą provokaciją ir pažeidusias KLDR suverenitetą per dronų infiltraciją“, – pareiškė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra, pavadinusi abi šalis jų oficialiais trumpiniais.

Jo teigimu, daugiau kaip 1,4 mln. jaunimo lygos pareigūnų, jaunuolių ir studentų visoje šalyje spalio 14 ir 15 dienomis savanoriškai įstojo į Korėjos liaudies armiją arba grįžo į ją.

Šiaurės Korėjoje jau dabar galioja ilgas privalomosios karinės tarnybos laikotarpis visiems vyrams, o anksčiau, kai kildavo didelė įtampa su Seulu ar Vašingtonu, Šiaurės Korėja pareikšdavo apie patriotines stojimo į kariuomenę bangas.

Nors kol kas neaišku, kas vykdo dronų skrydžius, Pietų Korėjos aktyvistai jau seniai virš sienos skraidina balionus su lapeliais, nukreiptais prieš Pchenjano režimą, ir ši taktika siutina Šiaurės Korėją, kuri atsakydama į tai užverčia Pietų Korėją balionais su šiukšlėmis.

Pietų Korėjos valdžia netoli sienos su branduolinį ginklą turinčia Šiaurės Korėja imasi veiksmų, kad neleistų aktyvistams skraidinti oro balionų.

Siekdama apsaugoti savo piliečius, Gjongio provincijos vyriausybė paskelbs Jončoną, Gimpo ir Paju „specialiomis pavojaus zonomis, kuriose kiekvienas, bandantis siųsti lapelius į Šiaurės Korėją, gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“, AFP sakė Gjongio provincijos vyriausybės pareigūnas.

„Gjongio provincija mano, kad prieš Šiaurės Korėją nukreiptų lapelių platinimas yra krizę sukeliantis pavojingas veiksmas, galintis sukelti karinį konfliktą“, – teigiama atskirame Gjongio vyriausybės pareiškime.

„Nerimą keliančios transliacijos“

Pietų Korėjos aktyvistai – daugelis jų yra buvę Šiaurės Korėjos piliečiai, pabėgę iš šalies – taip pat siunčia turinį, pavyzdžiui, USB laikmenas su K-pop dainomis ir K-dramomis. Izoliuota Šiaurės Korėja labai nervingai reaguoja į tai, kad jos gyventojai randa prieigą prie Pietų Korėjos populiariosios kultūros.

Reaguodamas į Šiaurės Korėjos šiukšlių balionus, Seulas sustabdė įtampą mažinantį karinį susitarimą ir atnaujino garsiakalbių transliacijas palei sieną, kuriose skamba K-popmuzika ir tarptautinės naujienos.

Nuo liepos pabaigos Pchenjanas, akivaizdžiai už tai keršydamas, palei sieną transliuoja bauginančius garsus, kai kurie iš jų primena laukinių gyvūnų klyksmus.

„Pasienio rajonų gyventojų nerimas ir kančios tampa vis didesni, – sakoma Gjongio provincijos pareiškime. – Daug kas praneša, kad dėl nuolatinio šiukšlių balionų antplūdžio ir nerimą keliančių transliacijų iš Šiaurės negali miegoti be vaistų.“

2020 metais Pietų Korėjos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį per sieną siųsti prieš Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną nukreiptus lapelius, nes tuometinis prezidentas Moon Jae-inas stengėsi užmegzti ryšius su Šiaurės Korėja.

Tačiau Konstitucinis Teismas pernai panaikino šį įstatymą, pavadinęs jį nepagrįstu žodžio laisvės ribojimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų